Kovach.rs
: Kovach.rs --> ANDROID aplikacija za horoskop.
 
*







July 05, 2020, 12:59:15


: 185692
Najnoviji: Bobbohops
Statistika
: 185083
: 4466
Prisutnih danas: 38
Najviše prisutnih: 1107
(January 12, 2020, 19:55:25)

Korisnika: 0
Gostiju: 15
Ukupno: 15
Prijatelji
: [1] 2   
   123
: Med hrana bogova-med u alternativnoj medecini  ( 50937 )
0 1
Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« : January 25, 2009, 14:43:13 »

Zbog čega je toliko interesovanje za medom kao hranom?

Kako nastaje med?
Da bi smo razjasnili šta je to med, moramo objasniti iz čega nastaje. Med je prerađevina pčela koja nastaje iz nektara. Nektar je slatka tečnost koja je u prvom redu rastvor šećera u vodi, a po načinu nastanka može biti cvetni nektar, vancvetni nektar i medljikovac (slatke materije koje nastaju delovanjem biljnih vaši ili dr. insekata).
Pčela prikuplja nektar tako što ga uvlače pomoću jezika u usni otvor i dalje u medni želudac, a koji je odvojen od sistema varenja pčele. Zatim pčela odnosi nektar u košnicu gde ga preuzimaju mlađi članovi zajednice i obrađuju za finalno konzerviranje (uklanjaju višak vode, pod uticajem enzima razlažu saharozu na fruktozu i glukozu). Takav nektar pčele prekrivaju tankim voštanim poklopcima u pčelinjem saću.

Dobijanje meda iz košnice
Med se dobija istresanjem iz okvira sa medom, preuzetih iz košnica, pomoću centrifugalnih naprava ili mašina za istresanje meda. Takav med se dalje sipa u posude i smešta na temperaturu od oko 21 stepen celzijusa i u prostorije u kojima ne sme biti previše vlage. Osim tečnog med se može vaditi i u saću, u vidu specijalnih kockastih formi, a obično se nazivaju boksesi ili sekcije. Med u saću može biti sečen i pakovan u plastične kutije ili tegle zaliven tečnim medom.

Najčešće vrste meda
Bagremov med - Dobar je protiv nesanice, vrtoglavice i smiruje nervni sistem. Najčešće se koristi rastvoren u rezne čajeve na primer: kanterion, kamilica, matičnjak itd.
Lipov med - Koristi se kod raznih vrsta prehlada (olakšava kašalj, pospešuje izbacivanje sluzi iz grla i nosa). Ovaj med se preporučuje dojenčadi, deci, starijim osobama kao i osobama sa srčanim tegobama i niskim krvnim pritiskom.
Kestenov med - Koristi se najviše za lečenje oboljenja probavnog trakta, jetre i žuči. Uzima se najčešće rastvoren u čajevima i to obično kamilice, šipka i majčine dušice.
Med od uljane repice - Bogat je mineralnim materijama, antibioticima i polenom. Koristi se za ojačavanje organizma i podizanje imunog sistema.
Medljikovac - Najbolje dejstvo je kod osoba sa lošom krvnom slikom, posebno u nedostatku gvožđa. Preporučuje se osobama posle operacija, trudnicama i protiv iscrpljenosti.
Livadski med - Med bogatog i prijatnog ukusa i mirisa. Nastaje od raznih vrsta livadskog cveća i grmovitih biljaka. Preporučuje se deci, starijim osobama i svima kojima je potreban odmor i dodatna snaga.
Suncokretov med - Slična svojstva kao kod meda od uljane repice. Med je žute boje i oštrijeg je ukusa.

Hemijski sastav meda
Galvni sastojci meda su: Šećeri (69 - 75%), Glukoza (31 - 38%), Fruktoza (35 - 41%), Maltoza, viši šećeri, voda, kiseline (glukonska, limunska, jabučna, mravlja, mlečna, sirćetna, aminokiseline i dr.), Proteini, Pepeo i razne manje komponente. Pod raznim manjim komponentama podrazumevamo veliku količinu materija koje su itekako važne, tu spadaju: pigmenti i aromatične materije, enzimi, invertaza, dijastaza, katalaza, fosfataza, inhibin, Vitamin B2, B6, C, K, folna kiselina, pantotenska kiselina, tanin, acetilholin...
Treba napomenuti da hemijski sastav varira i zavisi od mnogo faktora.
Samostalno ili kao pomoćno sredtstvo u lečenju nekih obolenja,med se koristi vekovima.Njegovo lekovito dejstvo priznaje i savremena medicinska nauka.U praksi,u narodnoj medecini,on se koristi sam,ili uz dodatak u kombinaciji sa drugim pčelinjim proizvodima,ilil ekovitim biljkama....Kako se to rad zabeleženo je u velikom broju recepata narodnih vidara.Razumljivo da bi lečenje bilo što uspešnije,neophodna je konstatacija sa lekerom,kako bi on utvrdio dijagnozu,a zatim pravilna primena-upotrebapreparata sa medom ,uz odgovarajuću dijetu,tamo gde je ona predviđena.Navešću nekoliko recepata koji su za primenu najjednostavniji,a po delovanju naj efikasniji.

 



U cilju lakšeg snalaženja recepte ću navoditi po azbučnom redu naziva pojedinih obolenja.
« : January 27, 2009, 19:11:22 Big Moca »

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« #1 : January 25, 2009, 16:21:27 »

Recepti: A

Angina
1.Sok od crnog luka skuvati sa medom,pa ispirati grlo  na svaki sat,a na 2 sata popiti po 1 kašičicu ovog sirupa.
2.Uzati 10 gr.korena belog sleza i spustiti u 1.5dcl. hladne vode,pustiti da odstoji 2 sata,dodati 30 gr.meda,mešanjem ujediniti,a zatim ispirati grlo.
3.U čašu komove rakije(komovica -rakija od grožđa)staviti 3 kašike meda i 1/2  kašičice nišadora(kupuje se u apoteci)sve dobro izmešati drvenom kašikom(ili plastičnom),pa od te mešavine na svaki sat u toku dana uzeti po jednu kašiku i gutati malo,po malo.Prvu kašiku preporučuje se,uzeti u usta,zadržati iprogrgoljiti,pa izbaciti iz usta,a tek drugu i ostale gutati malo po malo.Ovim se leAngina
1.Sok od crnog luka skuvati sa medom,pa ispirati grlo  na svaki sat,a na 2 sata popiti po 1 kašičicu ovog sirupa.
2.Uzati 10 gr.korena belog sleza i spustiti u 1.5dcl. hladne vode,pustiti da odstoji 2 sata,dodati 30 gr.meda,mešanjem ujediniti,a zatim ispirati grlo.
3.U čašu komove rakije(komovica -rakija od grožđa)staviti 3 kašike meda i 1/2  kašičice nišadora(kupuje se u apoteci)sve dobro izmešati drvenom kašikom(ili plastičnom),pa od te mešavine na svaki sat u toku dana uzeti po jednu kašiku i gutati malo,po malo.Prvu kašiku preporučuje se,uzeti u usta,zadržati iprogrgoljiti,pa izbaciti iz usta,a tek drugu i ostale gutati malo po malo.Ovim se leči i difterija.či i difterija.

Anemija-malokrvnost
1.Sitno narendati 1 jabuku,dodati i kašiku šumskog meda,1 kašičicu kimunovog soka i 1 kašičica soka od bokvice ili drenjine,pa dobro izmešati i pojesti ujutro na prazan stomak.terapiju koristiti 10 dana.
2.Uzeti po 50gr.listova koprive i kupine,preliti sa 1 litrom vode,ostaviti da stij 24h.,zatim malo prokuvati,ostaviti da se ohladi,dodati 8 kašika meda i dobro izmešati.Piti po i1 šolju 3 puta dnevno pre jela.Terapija traje 25-30 dana.
3.Svakog jutra na prazan stomak popiti šolju mleka,koje je skuvano sa 1 kašikom meda.

Apetit
1.Dobro izmešati 1 narendanu svežu jabuku,2,5dcl.jogurta i 1 kašiku meda.Koristiti 3 puta dnevno pre jela.Terapija traje 20 dana.
2.Uzeti 1kg. meda i 40gr.lista pelena.Izmešati i koristiti dok se sadržaj ne potroši 3 puta pre jela.

Apces-gnojno žarište,gnojnice
1.na zagnojeno mesto staviti oblog od čistog meda,više puta u toku dana,ili istucati koren čička pomešan sa medom.Ova mešavina se preporučuje i kod: furnukula,opekotina,ekcema,lišajeva i krasta.Terapija traje sve dok se stanje ne normalizuje.

Aritmija-mikrokarditis,srčana astma
1.svakodnevno u toku 2 meseca uz odgovarajuću dijetu,uzimati 100 do 140gr. meda

Artritis-giht
1.Uzeti 20gr. pčelinjeg voska i 20gr. borove smole,zagrejati toliko da se istope,dobro izmešati,pa dodati 30 kapi ulja krotona i 1 kaššiku meda,pa sve dobro izmešati,staviti na platno i previjati na bolno mesto.Istovremeno početi isa primenom desetodnedeljne kure medom,koja se sastoji iz sledećeg.3 puta dnevno u toku 10 nedelja na 1 sat pre doručka,ručka i večere,piti čaj spremljen od jednakih delova kamilice i hajdučke trave,kome se med dodaje na sledeći način:
-U prvoj nedelji 3 puta dnevno po 1/2 kašike meda.
-U drugoj nedelji 3 puta dnevno po 1 kašika meda.
-U trećoj nedelji 3 puta dnevno po 1 i 1/2 kašike meda.
-U 4,5,6,7 nedelji 3 puta dnevno po 2 kašike meda.
-U osmoj nedelji 3 puta dnevno po 1 i 1/2 kašike meda.
-U devetoj nedelji 3 puta dnevno po 1 kašika meda.
-U desetoj nedelji 3 puta dnevno po1/2 kašike meda.
Za svaki dan čaj treba pripremiti ujutru,a med se dodaje tek kada je čaj toliko vruć da može da se pije.Ostatak čaja za podne i veče držati u termos boci.
Ova teraoija se preporučuje i u slučaju: Anemije,velikog kašlja,gubitka krvi,povraćanja krvi i u sučaju bronhitisa.
2.Svakodnevno koristiti med uz dodatak polena.

Arterioskleroza
1.Pomešati 1 kašiku meda sa 1 kašičicom ugljena u prahu(od lipovog drveta,ugljen se nabavlja u knjižarama), pa piti na svakih 6h. sa malo vode ili bili kog čaja.
2.U što dužem vremenskom periodu piti sok od sveže cvekle(dobija se tako što se sveža cvekla očisti,narenda i cedi sok).Za 7dcl. soka potrebno je 1.5kg cvekle.500 gr. očišćenog limuna samleti i dodati u sok cvekle i dodati 1 kg.bagremovog ili livadskog meda.Sve dobro izmešati pa pit 3 puta dnevno pre jela po 1 šoljicu za kafu.

Astma-srčana i plućna
1.Dobro izmešati 1/2kg meda i 1/4kg maslaca(putera),pa mešavini dodati 4 kašike narendanog rena i 100gr istucanog belog luka.Sve dobro izmešati, pa uzimati 3 puta dnevno po 1 kašičicu pre jela.terapija traje 40 dana,a može se ponoviti 3-4 puta godišnje.
2.Napraviti sirup od 1kg meda i 100gr propolisa dobro umutiti plastičnom kašikom,pa uzimati 3 puta dnevno po 1 kašiku posle jela.
3.Dobro izmešati 500gr.meda,70gr narendanog rena,70gr istucanog belog luka,100gr maslaca(putera).Dobro umutiti,uzimati 3 puta dnevno po i kašiku sat vremena pre jela.
Astmu,emfizem i rak pluća naj češće dobijaju pušači!!!
Normalna pluća

Presek pluća zahvaćena emfizemom

Spoljašnji izgled pluća zahvaćen emfizemom

Karcinom ili rak pluća


Afte-ranice na sluzokoži usta
1.Nekoliko puta u toku dana što duže u ustima držati 1/2 kašike meda,uz obavezno grgoljenje u usnoj šupljini(ne grgoljiti grlo).

Infekcija uglova usana (angulus infectiosus): u narodu poznato kao “žvale”, podrazumeva patoloske promene koje se odvijaju u podrucju uglova usana , sličnog izgleda , a izazvane dejstvom različitih faktora.

  Kao najčesci faktori se spominju :
1.infekcija  bakterijama iz grupe streptokoka i stafilokoka korisćenjem zajedničkog pribora za jelo i piće.
2.nedostatak vitamina B2, PP faktora, folne kiseline, B12 vitamina.
3.pad imuniteta i razna stanja imunosupresije.
4.anemije i nedostatak gvozđa.
5.dijabetis i drugi endokrini poremećaji.
6.sušenje usta koje nastaje kod logoroičnih (pričljivih) osoba koje jezikom stalno vlaze uglove usana.
7.loše navike (disanje na usta i sisanje prsta kod dece).
8.osobe koje nose proteze i često ih vade iz usta, pri čemu izazivaju sitne povrede na uglovima usana.
9.infekcija gljivicama.
   Oboljenje se javlja na sluzokoži ugla usana, najcesce obostrano, koje se dalje širi na kozu. Počinje tako što se prvo javlja crvenilo u području uglova usana sa osećajem suvoće, lepljenja i peckanja, pa se zahvaćena mesta češće brišu rukama ili vlaže jezikom, i na taj način naknadno inficiraju. Na zahvaćenoj  površini se zatim javljaju naprsline i sitne pukotine, koje pri jačem otvaranju usta se šire i produbljuju, pa može doći do sitnog krvarenja i osećaja bola.
   Oboljenje traje obično nekoliko nedelja i prolazi spontano, ali u nekim slučajevima moze poprimiti hroničan tok, sa pojavom tamnih pigmentacija na uglovima usana koje narušavaju estetiku.


   







« : January 29, 2009, 19:27:41 Big Moca »

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« #2 : January 26, 2009, 13:09:43 »

Bezedolljeva bolest
1.U teglu zapremine 3 litra staviti 40 malih zelenih oraščića veličine lešnika,sipati 1kg. meda,dobro zatvoriti i držati na suncu 40 dana,zatim ocediti i sipati u drugu čistu teglu,čuvati na tamnom ihladnom mestu.Uzimati 2 puta dnevno po 1 kašiku sat vremena pre jela.
2.Kao i u prvom receptu,s tom razlikom što se pored oraščića i meda doda 1 lit. komove rakije (rakija od grožđa),držati na suncu 40 dana,dok se oraščići ne istope(masa trba da postane crna) , zatim procediti u drugu čistu teglu,čuvati na tamnom i hladnom mestu.Uzimati 2 puta dnevno po pola male čašice(čašice za rakiju) između obroka(između doručka i rička i ručka i večere).
Ovaj lek se preporučuje i osobama koje imaju priblema sa želudcem.

Bešika
1.U toku dana nekoliko puta uzeti 5-6 kašičica fino istucanog semena šipurka, pomešanog sa količinom meda onoliko koliko imate šipurkovog praha.Terapija traje između 30-40 dana.
2.U toku dan nekoliko puta piti čaj od šipurka,zaslađen sa medom.Dnevne doze meda nebi trebalo da prelaze 130gr.
3.Sok od rotkvica pomešati sa medom(na 2,5dcl. soka ide kašičica meda). Piti triput dnevno.Ovaj lek se koristi kod upale bešike i kod kamena u bešici(mokraćnom mehuru).

Bore na koži
1.Dobro umutiti 5 žumanaca od jaja japanske prepelice(ima ih u skoro svim trgovinama) sa kašičicom meda i nekoliko kapi maslinovog ulja,pa naneti na očišćenu kožu i ostaviti da deluje 30 minuta.Zatim lice oprati mlakom vodom pa namazati nekom hranljivom kremom.
2.Dobro istucati lukovicu narcisa,dodati 1 kašiku meda i belog brašna onoliko koliko uhvatite sa tri prsta.Sve dobro izmešati i staviti na naborani deo kože lica i vrata.Držati 30 min. pa kožu isprati čajem od kamilice(hladnim).
3.Za zimske dane spremiti masku od 1 belanceta(kokošije jaje),kašičice meda i 1/2 velike kašike limunovog soka,držati 30 minuta,a zatim lice oprati mlakom vodom.

Bronhitis
1.300gr. belog luka što bolje usitniti pa pomešati sa 1kg.meda(najbolje sa:borovim,timijanovim,lipovim,belogog sleza,ukoliko nemate neki od pomenutih može se koristiti livadski ili bagremov med).Uzimati svako jutro po 1 kašičicu.
2.Dobro izmešati 1 kg. meda,100gr. soka od bokvice i 50gr. narendanog rena.Uzimati 3 puta dnevno po jednu kašiku posle jela.Terapija traje 40 dana,a poželjno je ponoviti istu bar 2-3 put godišnje.
3.Uzeti 200gr. šećera i zagrevati dok ne porumeni,a zatim dodati 1lit. vode,6 kašika meda i 2 glavice sitno iseckanog crnog luka.To kuvati dotle dokne ostane 1/2 od početne smese.Uzimati 3 puta dnevno posle jela,a 30 minuta posle uzimanja popiti čaj:(zovin cvet,pitoma ili divlja nana,timijan,majčina dušica,lipa ili šipurak).Koristite neki od navedenih čajeva.Nemojte praviti kombinacije(mešati navedene trve,pa kuvati čaj).

Bubrezi
1.Sok od svežih listova celera pomešati sa medom i uzimati po nekoliko puta u toku dana po 1 kašiku.Koliko soka toliko i meda.
2.Izmešati 1/2 čaše meda i pola čaše maslinovog ulja uz dodatak soka od jednog limuna.Uzimati 3 puta dnevno po 1 kašiku 1 sat pre jela.Ovaj lek posebno dobro deluje protiv peska u bubregu.
3.Piti ujutro pre jela 2,5 dcl. soka od šargarepe(mrkve),pomešanog sa pola kašičice meda.Ne koristiti sok od šargarepe(mrkve) više od jedne čaše dnevo.

Građa bubrega: 1. Malpigijeva piramida , 2. Interlobularne arterije, 3. Bubrežna arterija, 4. Bubrežna vena, 5. Hilus, 6. Bubrežna karlica, 7. Mokraćovod, 8. Mala bubrežna čašica, 9. Fibrozna kapsula, 10. Donji pol, 11. Gornji pol, 12. Interlobularna vena, 13. Nefron, 14. Bubrežna duplja, 15. Velika bubrežna čašica, 16. Papile, 17. Bertinijeva kolomna
« : January 27, 2009, 10:01:06 Big Moca »

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« #3 : January 26, 2009, 13:43:49 »

Recepti: V

Varenje
1.Svako jutro 30 min. pre jela popiti kašiku meda rastvopenog u 1dcl. mlake vode.
2.Piti 3 puta dnevno pre jela 30 min. toplu limunadu zaslađenu medom.
3.U toku 40 dana 3 puta dnevno 30 minuta pre jela piti šolicu čaja od belog sleza zaslađenog s medom. 2 supene kašike sleza sipati u 1/2lit. hladne vode,držati da otstoji 12h. zatim se procedi,dodju se 2 kašike meda i kuva 5min.Pije se dok je topao( ne previše).

Vene-upala
1.Pasti(kaši) od gaveza i nevena dodati med(koliko kaše toliko meda),dobro promešati i u toku dana stavljati obloge preko vena.Koristiti i deseto nedeljnu kuru sa medom(videti recepte pod "A"-Artritis-giht).Inače pasta(kaša)  od nevena se pravi tako što se sveži listovi i cvetovi nevena izgnječe i pomešaju sa maslacem od kozijeg mleka,a pasta(kaša) od gaveza kada se njegov koren dobro isitni  i rastopi u svinjskoj masti,pa u vrućem stanju procedi kroz gustu lanenu tkaninu.Odnos sastojaka mora količinski biti isti.Ove paste(kaše) su odlične i za lečenje upala,ozleda i rana svke vrste.

Vodena bolest
1.Uzeti 300gr. svežeg korena koprive(ili 200gr. suvog),potopiti u 2lit. crnog vina i držati 16h. a zatim dodati 6 kašika meda i kuvati 1/2 sata na umerenoj temperaturi.Posle toga držati 12h. poklopljeno,procediti pa uzimati na 1/2h-1h,u toku dana po 1 kašiku.Terapija traje od 35-40dana.
« : January 26, 2009, 20:10:34 Big Moca »

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« #4 : January 26, 2009, 15:17:30 »

Recepti: G

Gastritis- zapalenje sluzokože želudca
1.U slučaju povećane kiseline želudačnmog soka trba uzimati na 1.5-2h pre jela ili 3h posle jela(ujutro i uveče) po 30gr. meda rastvorenog u toploj vodi,a u podne 40gr.meda rastvorenog u toploj vodi.Ova terapija traje 40 dana.
2.U sučaju manjka kiseline u želudcu med uzimati neposredno pre jela,u istim količinama,samo što se u ovom slučaju med rastvara u hladnoj vodi.

Gliste
1.Dobro izmešati 200gr. semenki bundeve,10gr. iseckanog belog luka i 200gr. meda.Smesu pojesti ujutro 1h pre jela.Terapija traje 10 dana.Za to vreme će gliste biti izbačene iz organizma(putem stolice,a ličinke to jest jaja glista biće uništena).Ne koristiti ovaj recept duže a ni kraće od 10 dana.(Za odrasle)
2.U slučaju pojave glista kod dece:uzeti 1/4(od 200gr.)meda,dve glavice isitnjenog belog luka i dobro izmešati.Davati deci koja imaju gliste na sledeći način:
-maloj deci po 1 kašičicu 30min. pre jela
-većoj deci po 1 kašiku 30min. pre jela
Posle toga obavezno dati deci da popiju šolju čaja od nane.

Glavobolja-migrena
1.Svakodnevno posle jela uzimati po 2 kašičice meda bez vode.

Giht
1.Spremiti medni sirup kuvanjem(u toku 30 min.)15gr divlje tikve(Vrg-Lagenarija vulgaris),500gr. meda i 7,5dcl sirćeta(ocat) od divlje jabuke(može i od pitome ali je od divlje bolji).Uzimati 3 puta dnevno po 1 kašiku 30min. pre jela.Terapija traje 10-15 dana.Posle terapije obavezan pregled kod lekara.Ako se bolest povukla dalja terapija nije potrebna,a ako nije ponavlja se ponovo s tim što posle svake kure potreban je odlazak kod doktora.

Grip
1.U rerni zagrejati 3 člimuna dok ne omekšaju,zatim iz njih iscediti sok,dodati mu 2 kašike meda i 1 kašiku konjaka,preliti sa 2,5dcl. tople vode,izmešati i poiti toplo:Preporučuje se i kupanje što toplijim vodom,čaj za preznojavanje,pijenje sokova i ležanje.Postupak ponoviti 3 večera uzastopno.(Sokovi ne smeju biti gazirani).
2.Uzeti 2kg. crnog luka,očistiti i što sitnije iseckati,dodati 1kg. meda i 500gr. žutog šećera(nabavlja se u trgovinama zdrave hrane),dodati i 5lit. vode,pa sve kuvati na umerenoj temperaturi 3h.Posle toga ga ohladiti,procediti i sipati u čiste boce.Uzimati 5-6 kašika u toku dana dok grip ne prođe.Ovaj recept se posebno preporučuje u slučaju velikog kašlja.
3.Dobro istucati 50gr. semena komorača i preliti sa 1/2lit.vrele vode,ostaviti da stoji 8h,zatim procediti,pomešati sa 1/2kg meda.Piti na svaki sat po 1 kašiku dok grip ne prođe.

Groznica-vrućica,nenormalno visoka temperatura
1.Dobro izmešati 1/2lit. mlake vode,100gr. mead i 1dcl. vinskog sirćeta(ocata),pa koristiti za stavljanje obloga i za klizmu(klistiranje po potrebi,za temperaturu od 40-41step.)
2.Sitno iseckati 5 čevova belog luka i pomešati sa 1 kašikom meda i 1 kašikom limunovog soka.Koristiti više puta u toku(ne više od osam),sve dok temperatura ne prođe.
3.Piti 3 puta dnevno 1/2 čaše vode u kojoj je razmućena 1 kašičica meda i 1 kašika jabukovog sirćeta.

Grčevi u mišićima
1.Svakodnevno u dužem vremenskom periodu uzimati pre svakog obroka na 30min. 2 kašike meda rastvorenog u 2,5dcl. vode.Terapijatraje 7 dana a može i duže da bi se sprečilo ponavljanje grčeva.

Grudi-prsa
1.U slučaju bola i stezanja:Pomešati jednake delove meda i narendanog rena,pa uzimati pred spavanje po 1 kašiku,sve dok to stezanje ne prestane.
2.Izmešati med,ren i maslac(puter) u srazmeri 1:1:1 a zatim na svaki sat uzimati po 1 kašičicu.
3.Uzeti 250gr. sitno iseckanog crnog luka,250gr. meda i 250gr. žutog šećera,naliti sa 1lit. vode i kuvati dok se ne dobije gustina sirupa.Uzimati 3 puta dnevno po 1 kašiku.
4.U slučaju pojave vode u grudnom košu:Dnevno 4-5 puta uzeti po 1/2 kašičice u prah istucanog semena šargarepe(mrkve),pomešanog sa istom količinom meda.
5.Takođe za vodu u grudnom košu može se koristiti i:Crni luk 1kg. samleti i pomešati sa 1kg. meda ostaviti najmanje 1h. da stoji.Koristiti 3 puta po 1 kašičicu dnevno, 1h. pre jela.
« : January 26, 2009, 21:49:01 Big Moca »

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« #5 : January 26, 2009, 15:55:05 »

Recepti: D

Depresija
1.Ujutro na prazan stomak piti 2,5dcl vode u kojo je razmućena 1 kašika meda i 1 kašika jabukovog sirćeta(ocata).
2.Svežu jabuku neoljuštenu narendati,preliti sa 2,5dcl. vrele vode,poklopiti i ostaviti da stoji 1h. a zatim dodati 1 kašiku meda,dobro izmešati pa pojesti 30min. pre jela.Koristiti 3 puta dnevno.Vremenski koristiti po sopstvenoj potrebi.

Desni
1.U 1,5dcl. vode skuvati 10gr. belog sleza,procediti i dodati 30gr.meda i dobro izmešati.Koristiti za ispiranje i grgoljene,više puta u toku dana.

Disajni putevi
1.U 1/2lit. vrele vode dodati i k1šku meda, nadneti se nad šerpu,prekriti glavu peškirom,pa udisati paru što duže.
2.Imhalirati se kao u predhodnom receptu,stim što treba na svaka2-3h. uzimati po kašiččicu meda bez vode.Terapija traje30 dana.
3.Inhalacije pomoću inhalatora:50% rastvora meda,a kodalergičnih osoba 10%-tni rastvor u destilisanoj vodi,pa udisati paru kroz nos 2 puta dnevno po 20 minuta
4.U slučajuupale dušnika.Napraviti mešavinuod po 5gr. divizme,cveta i lista podbela,bokvice,žalfije,belog sleza i korena gaveza.staviti u 1/2lit. crnog vina i 2,5dcl vode,dodati 3 kašike meda,kuvati 15min. a zatim skloniti sa šporeta i poklopiti.Ostaviti da odstoji 20 min. pa piti po gutljaj na svakih 45min. Preporučuje se popiti dnevno 2-3 kašičice maslinovog ulja(po mogućstvu hladno ceđenog).

Difterija-zarazno obolenje na sluznicama nosa i grela
1.Oko vrata treba stavljati obloge od meda,koje treba menjati 2 puta na dan,a zatim u toku dana nekoliko puta lagano piti kašiku zagrejanog meda sa limunovim sokom.
« : January 26, 2009, 21:51:02 Big Moca »

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« #6 : January 26, 2009, 16:01:15 »

Recepti: E

Ekcemi
1.Skuvati jednake delove istucanog belog luka i meda,pa ovu smestu stavljati na mesta zahvaćena ekcemom,pokriti gazom i uviti zavojem.Koristiti dotle dok se ekcem ne povuče(zaceli).
« : January 26, 2009, 20:13:19 Big Moca »

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« #7 : January 26, 2009, 16:46:10 »

Recepti: Ž

Žvale
1.Laneno seme stucati u prah i pomešati sa medom,pa time mazati usta nekoliko puta dnevno.

Želuac-upala sluzokože,katar
1.Dobro izmešati 1kg. meda,po 0.5dcl soka hajdučke trve i nane,1dcl. soka od bokvice,5 čena iseckanog belog luka,pa uzimati 2 puta dnevno po 1 kašičicu,na 1h. pre jela.Posle toga popiti čaj od cveta hajdučke trave.
2.U slučaju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu:Istopiti 3 kašike meda u 6dcl. vode(predhodno prokuvane i ohlađene),pa uzimati na 2h. pre doručka i ručka,a 3h posle večere(podelite smesu na 3 dela po 2dcl).
3.Propasirati zrelu bananu,dodati kašiku meda,dobro izmešati,pa dobijenu smesu pojesti u toku dana,to jest 3 puta pre jela na 30 min.
Ako imate gastritis...
Itbegavajte:
- papriku
- crnu kafu
- jake čajeve
- alkoholna pića
- začinjenu hranu
Preporučljivo je:
- nemasna čorba od povrća
- posno meso, kuvano ili pečeno
- nemasne ribe
- meko kuvana jaja
- nemasni mlečni proizvodi
- dvopek
- bareni krompir
- blagi čaj

Ženske bolesti-upale grlića materice,materice,jajnika i vodene ciste
1.Izmešati 1/2kg. meda, 0,5dcl. soka od majčine dušice,0,2dcl. soka od majorana i 0.2dcl. soka odcrnog luka.Piti 5-6 puta u toku dana.Istovremeno trba ispirati vaginu čajem od kamilice uz dodatak 1 kašičice sode bikarbone.Vaginu ispirati irigatorom(kupuje se u apoteci).


Šematska frontalna perspektiva ženske anatomije




Ovo je samo jedan od modela irigatora

Živci-umirenje
1.Uveče pre spavanja uzeti po 1 kašičicu korena i lista peršuna(usitnjenog) i pomešati sa medom.Koristiti po sopstvenoj potrebi.
2.Sok od crnog luka pomešati sa medom,pa uzimati 3-4 kašičice dnevno.Ovim se otklanjaju kašalj i promuklost.
3.U 2dcl. prokuvane pa ohlađene vode,dodati sok od 2 limuna,2 kašike meda i 3 grančice ruzmarina.Ostaviti da stoji 12h.piti po jednu šoljicu 3 puta dnevno.Koristiti po potrebi.

Žutica
1.Posle doručka,ručka i večer u toku 15 dana,pojesti po 600gr. jagoda(3 puta po 200gr.)zdobro zaslađenih medom uz dodatak soka od jednog limuna.
2.5 jaja japanske prepelice umutiti pa dodati dvostruko više meda.Uzimati po 1 kašiku 3 puta dnevno na 1h pre jela.Obavezno piti čaj od borovnice zaslađen sa 1/2 kašičice meda.Ukoliko nemate čaj od borovnice možete koristiti i sirup od iste biljke.(Poželjno je da bude domaći,ne industrijski jer sadrže razne aditive i konzervanse što se nepreporučuje kod ove a i drugih bolesti).
« : January 27, 2009, 14:22:23 Big Moca »

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« #8 : January 26, 2009, 17:34:35 »

Recepti: Z

Zadah iz usta
1.Izmešati po 1 kašiku meda i soka od višanja,dodati mlake vode po želji,grgoljiti i ispirati usta,zatim ispljunuti.Ovo je privremena mera,dok se ne ode lekaru da bi se utvrdio uzrok i odredila odgovarajuća terapika.

Zatvor-opstipacija,tvrda stolica
1.U šolju čaja od kamilice dodati po 1 kašičicu meda i ulja od semena lana.Sve dobro izmešati i mlako popiti,dovoljne su 2-3 šoljice da zatvor prođe.
2.Uzeti mešavinu meda i rena u odnosu 1:1,izmešati pa uzimati 3 puta po 2 kašičice.Koristiti dok zatvor ne prođe.
3.Dobro izmešati 1kg. meda sa 1lit. soka od oskoruše(sok divlje jabuke).Piti 10 dana 3 puta dnevno po jednu šolju,30min. pre jela.
4.Svako jutro uzimati 1 kašiku meda rastvorenog u čaši tople vode.

Zubi-gnojno meso oko zuba(desni)
1.Narendani ren i med pomešati u odnosu 1:1,pa držati u ustima toliko koliko se može izdržati,pa izbaciti.To ponoviti nekoliko puta dnevno.Količina meda koj se uzima je 1 kašika.

Znojenje-preznojavanje
1.Dve šake ovsa(zobi) prokuvati u 6dcl.vode,kada se zob prokuva procediti,dodati 2 kašike meda,dobro izmešati i još toplo popiti.Zob zasladiti žutim šećerom pa pojesti koliko se može(kuvana zob je ista kao i kuvana pšenica),leći u krevet i dobrose pokriti dok se ne preznojite.
« : January 26, 2009, 20:15:19 Big Moca »

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« #9 : January 26, 2009, 17:40:59 »

Recepti: I

Išijas
1.Pomešati malo izrendanog rena,meda,kukuruznog brašna i soka od cvekle,zatim bolni deo namazati maslinovim uljem,pa spremljenu kašu previti na bolno mesto,i pokriti liskama kuvanog kupusa i povezati.Oblog stavljati 3 puta dnevno i držati po 2h.


« : January 27, 2009, 14:23:12 Big Moca »

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« #10 : January 27, 2009, 15:22:19 »

Recerti: J

Jačanje-povećanje snage i otpornost organizma
1.Uzeti 1/2kg meda,1/2kg naeendane šargarepe(mrkve),1/2kg narendanog rena i1/2kg zelenih oraha(veličine lešnika).Sve dobro izmešati,staviti u tegle,zatvoriti,pa staviti u frižider.Od tako spremljenog leka odrasli uzimaju,posle jela po1 kašiku 3 puta dnevno.A deca takođe uzimaju 3 puta dnevno,posle jela po 1 kašičicu.
2.Izmešati jednake delove meda i soka od šipurka,pa u toku dana piti više puta sa malo vode.
3.Izdubiti krupniju rotkvu,pa u šupljinu staviti 3 kašike meda,ostaviti da sto j 3-4 dana.Posle toga sadržaj izmešati plastičnom kašikom ipiti tagrejano po jednu čašicu(rakijsku).
4.U teglu staviti 250gr. mlevenih oraha,dodati meda toliko da prekrije oreahe,izmešati.Uzimati svako jutro 30min. pre jela po 2 kašičice razmućeno u pola čaše tople vode.
5.Ispasirati očišćenu dinju,dodati sok od 1 limuna i 2 kašike meda.Promešati pa 3 puta u toku dana uzimati po 1 čašu.
6.Dve kašičice meda pomešati sa 2 kašičice jabukovog sirćeta,rastvoriti u 1/2 čaše tople vode.Uzima se po 1 kašičica 3 puta na dan.Terapija traje 2 meseca.
7.U 8dcl. vode rastvoriti 180gr. meda,a zatim postepeno dodavati uz stalno mešanje 50gr. svežeg polena.Ostaviti poklopljeno da stoji 2-3 dana(na sobnoj temperaturi oko 20 step.)Pre upotrebe promućkati,piti 3 puta dnevno pre jela po čašu.Ovaj preparat se koristi 6 dana.
8.U sud sa mlakom vodom staviti 250gr. meda i 50gr. polena,dobro izmešati,pa držati na sobnoj temperaturi 4 dana.Pre upotrebe dobro promućkati.Uzima se 3 puta dnevno po jedana kašičica,30min pre jela.
9.Za decu i stare:Svakog jutra na prazan stomak popiti kašiku ribljeg ulja sa medom(odrasli),a deca isto to samo malu kašičicu.

Jezik-naslage
1.Više puta u toku dana ispirati usta, mešavinom 2 kašike meda rastvorene u 1/2lit. jabukovog ili vinskog sirćeta.

Ječmenac-ječmičak,čmičak
1.Komadić pšeničnog hleba omekšati u vodi,izmešati sa medom,staviti na čistu lanenu krpu.Oblog staviti na oko gde se ječmenac-čmičak nalazi,pa držati celu noć na oku.Ovo ponoviti nekoliko puta.

Jetra
1.Za doručak uzimati 50gr.meda pomešanog sa kašičicom mleča.A posle ručka uzeti pomešano u odnosu 1:1, 1 kašika meda i polena.
2.Jesti narendanu mrkvu zaslađenu medom.
3.Izmešati 1kg. meda sa 1dcl. soka od crne rotkve,pa uzimati 3 puta dnevno po 1 kašiku.Piti čaj od nane i žalfije.
4.Za detoksinaciju jetre uzimati 3 kašike meda,kao i kombinaciju:polena,propolisa i mleča.

Jajnici-upale
1.Pripremiti sirup od 1kg. meda i po 0,5dcl sokaod majčine dušice i nevena,pa uzimati 3 puta dnevno po 1 kašiku.Takođe trba vršiti ispiranje vagine čajevima.(Pogledajte objašnjenje u:Recepti: Ž -ženske bolesti).

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« #11 : January 27, 2009, 18:08:02 »

Recepti: K

Kašalj
1.Uzeti 250gr. meda i na kriške isečenog crnog luka i malo žutog šećera,naliti 1lit. vode i kuvati do gustine sirupa.Uzimati 3 puta dnevno po 1 kašiku.
2.U 2,5dcl. vodestaviti 20gr. bosiljka i 1 kašiku meda,prokuvati pa ispirati grlo više puta dnevno.Ovaj lek dobar je i protiv angine.
3.Pomešati jednake delove meda,maslaca,narendanog rena,pa uzimati po 1 kašiku na svakih 30 min.,u toku dana.deci davati po 1 kašičicu.
4.Na tihoj vatri kuvati jedan oveći limun dok ne omekša,a zatim ga preseći i dobro iscediti.Dobijenom soku dodati 2 kašike meda,čašu dopuniti toplom vodom i piti pomalo čim se kašalj pojavi.

Kašalj veliki
1.Ujutro i uveče piti čaj od zove dobro zaslađen medom.Pije se po 2,5dcl.
2.Iseći jabuku na koadiće,preliti sa malo vode,iscediti sok od 1 limuna pa sve kuvati dok ne postane kaša.Kad je gotovo staviti 2 kašike meda,promešati pa vratiti da se još malo kuva,dok se med ne rastopi.Uzimati više puta u toku dana po 1 kašičicu.
3.Dobro promešati 800gr. meda i 800gr. svežeg maslaca i 2dcl. komove rakije,pa od toga uzimati ujutro na prazan stomak po 2 kašike.Terapija traje 30 dana.

Kašalj u dece
1.Sok od sveže biljke majkine dušice 0,5dcl. izmešati sa1/2kg meda i davati deci 3 puta dnevno po 1 kašičicu posle jela.
U 1/2lit. vode i 1dcl. rakije staviti 100gr cveta ljubičice,prokuvati,ostaviti da se ohladi,Dodati 3 kašike meda ,dobro izmutiti,pa davti deci 3 put dnevno po 1 kašičicu posle jela.

Kijavica
1.U slučaju letnje kijavice piti sok od limuna zaslađen medom.
2.U slučaju kijavice i upale sinusa uzeti kašiku meda,staviti u šerpu da se dobro zagreje(provri),nadneti se na šerpu i pokriti glavu peškirom.Ponavljati nekoliko puta u toku dana u dužem vremenskom periodu.Takođe treba uzeti 30gr. meda staviti u usta i polako što duže sisati.
3.Na 1/2lit. vode vrele dodati 1 kašiku mažurana,skinuti sa šporeta,dodati 1 kašiku meda,prekriti glavu peškirem i inhalirati se.

Klimakterijum
1.Dobro izmešati 1kg. meda,1dcl. soka od matičnjaka i 20gr. semena odoljena.Uzimati više puta na dan sa čajem od žalfije.

Koža-osetljiva i ispucala
1.Jednake delove meda,žumanacai pavlake dobro izmešati.Zatim tamponom pamukananeti na ispucalu kožu i ostaviti da deluje oko 20 min. Oprati se mlakom vodom,posušiti,a onda naprašiti puderom.
2.Za suvu kožu napraviti:Masku mešanjem žumanaca,kašike meda,kašike mleka,pa naneti na lice i ostaviti da deluje 20 min.Lice zatim oprati mlakom vodom.
3.Zrele kajsije(bez koštica)samleti,pa od dobijene kaše uzeti 6 kašika,dodati 100gr, meda,dobro izmešati,pa u tankom sloju naneti na lice.Ostaviti da stoji 20min. a zatim kožu oprati mlakom vodom.Posebno se preporučuje u vrelim letnjim danima.

Koža-čirevi
1.U 2kg. meda staviti 1/2 kg. voska(predhodno rastopljenog),uz neprekidno mešanje.Ovaj melem stavljati na čireve,uz korišćenje zavoja.
2.U slučaju vlažnog kožnog osipa ukuvati lišće oraha,Procediti i u mlak odvar dodati 4 kašike meda,pa tim melemom prati obolela mesta i stavlati gore naveden melem.
3.Kod uboja i manjih rana,stavljati presečene smokve koje su predhodno umočene u med.Koristiti 2-3 puta dnevno do izlečenja.

Kolitis-upala sluzokože creva
1.Gornje delove biljke nevena iseći i samleti na mašini za meso,Iscediti sok 2dcl. pa pomešati sa 600gr. meda .Čuvati u flaši na hladnomestu,pa uzimati po 1 kašiku 3 puta dnevno posle jela.Pre jela treba poiti čašicu rakije spremljene na sledeći način.U 1lit. 40%-tne  rakije stavi 100gr.korena lincure i 50gr. semenakomorača,a zatim uz povremeno mućkanje drži na suncu 20 dana.Umesto ove može se koristiti i rakija,koja je spremljena tako da se na 1lit. rakije,stavi 100gr. korena lincure i 50gr. cveta žalfije,ostavi da stoji 20 dana na suncu,a zatim pije po gutljaj dva pre jela.

Kosa
1.Za suvu i oštećenu kosu:Uzeti 3 kašike meda i 1 kašiku maslinovog ulja,izmešati što bolje,a zatim ravnomerno naneti na opranu kosu.Ostaviti da stoji 15 minuta,pa isprati toplom vodom.
2.Za regenerisanje kose:Uzeti po1/4 šolje meda,glicerina,žalfije i 1/2 šolje kamilice,sve pomešati i dobro promućkati i u zatvorenoj tegli ostaviti da prenoći.Sutradan procediti i koristiti za regeneraciju kose na uobičajeni način.

Kosti-ozlede i bolovi
1Isitnjene listove rutvice(Artemisia obrotanum) prokuvati na tihoj vatri sa svinjskom mašću.Dodati meda tolkio koliko imate smese.Izmešati,nanositi na lanenu krpu i previjati na bolna mesta.Ponoviti nekoliko puta.
2.U slučaju bolova,tri puta dnevno pre jela trebapopiti čašicu komove rakije pomešane sa istom količinom meda.

Krajnici-upala
Jedenake količine trešanja i dudinja stavitisa malo vode da se prokuvaju,dodati neda koliko ima i soka, i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne.Piti razblaženo sa malo mlake vode.
2.Spremiti odvar kuvanjem 30 min. u 1lit. vode po:25gr.žalfije,rastavića,iseckanih zelenih šišarkica omorike i 4 kašike meda.Posle kuvanja smešu procediti,a zatim svakih 30min, koristiti za grgoljenje i ispiranje grla.Pored toga nekoliko puta u toku dana uzeti kašičicu meda izmešanog sa limunovim sokom.
Šta su krajnici?
Krajnici su limfni čvorovi koji učestvuju u odbrambenom mehanizmu organizma kao filter koji zadržava bakterije i druge mikroorganizme, čime sprečava nastajanje infekcija. Postavlja se onda pitanje zašto ih uopšte vaditi kada oni vrše tu funkciju? Bitna je činjenica da tu funkciju imaju samo zdravi krajnici, dok bolesni krajnici mogu biti uzrok mnogih zdravstvenih problema i izvor stalnih infekcija.

Problemi sa bolesnim krajnicima
Problemi koji se javljaju kod dece sa obolelim krajnicima su:
• česte upale krajnika (ponekad u vidu gnojne angine a ponekad samo kao upale krajnika),
• česte upale ušiju (koje se manifestuju bolom u uhu, ponekad i curenjem sekreta iz uha),
• otežano disanje na nos,
• hrkanje pri spavanju,
• slabim napredovanjem deteta,
• slabiji apetit,
• loš san.
Ako se ne uklone bolesni krajnici postoji mogućnost da se jave i veoma ozbiljni problemi, sa mogućim trajnim posledicama:
• problemi sa zglobovima (upala zglobova),
• problemi sa srcem (bakterijski endokardit) i
• problemi sa bubrezima (upala bubrega)
• problemi sa sluhom

Krv-za čišćenje i podlive
1.Istucan beli luk pomešati sa medom pa previti na mesto podliva.
2.Za čišćenje krvi:Pomešati 1kg. meda,200gr ploda zrele kupine,1dcl soka od maslačka i 1dcl. soka od koprive.Uzimati 3 puta dnevno po 1 kašičic u.

Krvni pritisak-sniženje
1.Sok od 1 limuna pomešati sa 1 kašikom meda u čaši tople vode,piti svakodnevno.Ovo je dobro i za dobar san,smirivanje nerava i sprečavanje infekcija grla.
2.U 1kg meda staviti 250gr. samlevenog plodagloga,40 gr nane u prahu i 1dcl rakije travarice.Dobro izmešati.Uzimati 3 puta dnevno po 1 kašiku sa čajem od:gloga,lipe i lavande.Ne jesti slano i meso.
4.Spremiti po 1 čašu soka od.cvekle,šargarepe(mrkve) i rena(ren predhodno narendati,preliti vodom i ostaviti 36h).Posle 36h. dodati 1 čašu meda i sok od 1 limuna.Piti 3 puta dnevno po 1 kašiku na 1h pre jela, ili 2h. posle jela.Terapija traje 60 dana.

Krvni pritisak-nizak
1.Svako jutro na prazan stomak pojesti 2narendane jabuke,zaslađene medom,i piti čaj od koprive,30gr. na 1lit vode,zaslađen medom.

Krsta-bolovi
1.Izmešati jednake količine meda i ovčijeg loja,pa ovom smesom mazati krsta,zatim namazati smesu na lanenu krpu,pa previti na krsta i osviti da stoji preko noći.Ujutro oblog ukloniti,paq se oprati čajem od kamilice.Terapija traje 2-4 dana.

Kurje oči-čukljevi
1.U toku dana više puta na kurje oko stavkjati med.Ponavljati par dana dok se kurje oko ne provali i povuče.


« : January 29, 2009, 16:18:19 Big Moca »

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« #12 : January 27, 2009, 18:46:48 »

Recepti: L

Lišajevi-gljivična oboljenja
1.Dobro izmešati 6 kašika meda i 4 kašike istucanog belog luka, i 2 kašike istucanog lista belog jasena.Ovim melemom mazati obolela mesta 3 puta dnevno.Posle svakog mazanja staviti gazu i fatu,pa uviti zavojem.
2.U slučaju lišaja na bradi,stavlja se oblog od čaja poljske preslice(rastavića),ali se predhodno lišaj namaže medom.



« : January 28, 2009, 11:03:19 Big Moca »

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« #13 : January 28, 2009, 12:31:25 »

Recepti: M

Malarija
1.Istucati 5-6 čenova belog luka i pomešati sa 1 kašikom meda i 1 kašikom limunovog soka,pa pojesti na prazan stomak.Terapija traje 15 dana.Ova mešavina se može piti sa mlekom ili jogurtom.
2.1/2kg. meda(najbolje od žalfije),pomešati sa 1/2 kg. stabljike i korena koprive(predhodno dobro oprati i iseckati),2,5dcl vina.Ostaviti da stoji 13-16h,a zatim kuvati na tihoj vatri 2h.Od tako spremljenog leka ujutro i uveče popiti po 1 šoljicu(toplo),a na svski 1h po 1kašiku.Ovo usporava bolest,obavezno se javite lekaru!

Malarija je jedna najsmrtonosnija parazitska bolest,a prenosi je ženka malarujskog komarca

Malarija je jedna od najsmrtonosnijih parazitskih bolesti na svetu. Godišnje od nje oboli oko 500 miliona ljudi, sa oko 2 miliona smrtnih slučajeva [1]. Posebno su ugrožene oblasti u tropskom pojasu Afrike, jugoistočnoj Aziji, oblasti reke Amazon, kao i deca do šeste godine starosti i trudnice.

Kod ljudi, malariju izazivaju 4 vrste plazmodijuma: Plasmodium vivax (P. vivax), Plasmodium malarie (P. malarie), Plasmodium ovale (P. ovale) i Plasmodium falciparum (P. falciparum) [2]. U 80 % slučajeva preminuli pacijenti bili su zaraženi parazitom P. falciparum. Nagli porast rezistencije parazita, posebno P. falciparum, prema lekovima, kao i porast višestruke rezistencije (multidrug resistance), čini problem kontrole malarije još izraženijim. Posebnu opasnost predstavljaju sojevi P. falciparum koji su rezistentni prema većini lekova, među kojima se posebno izdvajaju hlorokin-rezistentni sojevi (CQrezistentni sojevi) Indochina W2, Brazil IEC-306, FCR3 i K1. Zbog toga je borba protiv ove bolesti na vrhu prioriteta Svetske zdravstvene organizacije (WHO) [3].

Za lečenje malarije na raspolaganju je veliki broj lekova, ali je njihova upotreba ograničena visokom cenom, toksičnošću i povećanom rezistencijom parazita. Zbog toga postoji velika potreba za razvojem novih lekova, povećanom kontrolom korišćenja postojećih, kao i pronalaženjem novih pristupa u lečenju malarije.

Ciklus razvoja parazita malarije



Infekcija kod ljudi počinje ujedom zaražene ženke komarca Anopheles. Sporozoiti se oslobađaju iz pljuvačnih žlezda komarca i ulaze u krvotok posle čega se fiksiraju i razmnožavaju u ćelijama jetre (hepatociti). Tokom narednih 14 dana dolazi do preobražaja (u kriptozoite) i aseksualnog umnožavanja posle čega nastaje veliki broj merozoita koji posle pucanja hepatocita ulaze u krvotok. Jednom u krvotoku merozoiti ulaze u crvena krvna zrnca (eritrociti), a jedan broj započinje ciklus razmnožavanja uz nastajanje šizonta. Posle ovih stupnjeva razvoja parazit ponovo dolazi u formu merozoita, ali je njihov broj jako uvećan i dolazi do prskanja eritrocita. Oslobođeni merozoiti napadaju nove eritrocite i započinju novu eritrocitnu fazu. Jedan deo merozoita ne sledi opisan put šizogonije već se transformišu u seksualne forme, muške i ženske gametocite. Ubodom pacijenta komarac usisa i sve forme parazita. Šizonti odmah budu svareni u želucu, međutim muški gametociti se oslobađaju iz eritrocita i razvijaju u mikrogamete, koji posle oplođavanja ženskih makrogameta stvaraju formu ookineta. Ookineta se probija kroz zidove želuca i pretvara se u oocistu. U cisti se razmnožavaju sporozoiti, dok ona ne prsne. Oslobođeni sporozoiti dospevaju u hemolimfne puteve i najviše se koncentrišu u pljuvačnim žlezdama. Na ovaj način započinje novi ciklus.
Tokom eritrocitne faze razvoja parazit vrši razgradnju hemoglobina u digestivnim vakuolama i na taj način obezbeđuje slobodne aminokiseline neophodne za ishranu [5]. Tokom ovog procesa kao sporedni proizvod oslobađa se hem. Jedan deo hema parazit transformiše oksidativnom polimerizacijom u hemozoin ili malarijski pigment, a jednim delom vrši neenzimatsku degradaciju hema. U strukturu hemozoina ulazi feriprotoporfirin IX (FP-IX). U slobodnom obliku FP-IX je toksičan za parazit. U normalnim uslovima FP-IX je vezan za endogene proteine i ovaj oblik nije toksičan za parazit.

Migrena
1.Kroz fino platno procediti kašiku soka majorana i pomešati sa 1 kašikom meda.Ovaj lek se ne pije već se postepeno ušmrkava u nos i pljuje.

Mitiseri
1.Dobro izmešati 100gr. šđumskog meda i 200gr. pšeničnih mekinja.Tom pastom premazati mitisere,a posle 45 minuta isprati toplom vodom.Postupak obavljati 1 nedeljno.
2.Napravit masku od ovsenog brašna,meda i belanaca,prekriti mitisere,pa posle 45min. isprati toplom vodom.

Mleko dojilja-za bolje lučenje
1.Sok od istucanog kima i zelenog komorača,pomešati sa medom i starim vinom.Uzimati po 1 čašicu uz obrok.
2.U šolju mleka staviti po1/2 kašičice semena anisa i komorača,kuvati 10min. pri kraju kuvanja dodati 1 kašiku meda.Svakog dana spremati i popiti po 2 šolje.
3.Uveče pre spavanja na dojke staviti lanenu krpu premazanu medom.Pričvrstiti da ne spadne,a preko dojki staviti oblog od što toplije lanene krpe.

Mokraća-belančevine u mokraći i peckanje
1.Dobro izmešati 100gr. meda i 250gr. sitno iseckanog belog luka,ostaviti da stoji 20min. Zatim naliti 1/2 litra belog vina i promućkati.Uzimati po 1 kašičicu 3 puta dnevno.
2.U slučaju da mokraća pri izbacivanju pecka ili peče:U 1/2lit. vode staviti 20gr. bosiljka i 2 kašike meda,pa kuvati dok ne ostane 1/3.Procediti pa prvu 1/2 poiti ujutro na prazan stomak,a drugu 1/2 uveče pre spavanja.Terapija traje 30 dana.

Mokraća-za bolje lučenje
1.Jednake količine iseckanog crnog luka,peršuna i celera,pomešati sa 8 kašika meda,naliti 1lit. vode,pa prokuvati 20-ak min.Procediti i piti toplo 3 puta dnevno po 1 šolju.
2.Svakog dana pojesti na svaka 2h,po3 kašike iseckanog crnog luka skuvanog sa medom.Pomaže i uizlučivanju suvišne soli.
3.Pomešati 250gr. usitnjenog crnog luka sa 100gr. meda i 6dcl. belog vina.Uzimati 3-4 puta po 1 čašicu dnevno.

Mokrenje-dece u postelju
1.3 puta dnevno pre jela dati deci po 1kašičicu meda,na dva sata pre spavanja(ne davati detetu da ništa pije)Terapija traje 10 dana.

Mošnice-testisi-bol u testisima
1.Koren gaveza sitno iseckati,dodati istu količinu meda,kuvati 3min.,a tatim previti bolno mesto.Obloge menjeti na 12h.


Mučnina
1.U 1/2kg meda umešati 1dcl soka od matičnjaka i 100gr. samlevenog kima,pa uzimati 3 puta dnevno po 1 kašiku.


« : January 28, 2009, 12:43:40 Big Moca »

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Big Moca
Super Hero
*****


: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


« #14 : January 28, 2009, 13:38:06 »

Recepti: N

Nazeb-prehlada
1.Pomešati 100gr.meda i po 1dcl. soka od limuna i rena,pa uzimati na svaka 3h po jednu kašiku.Piti i lipov čaj zaslađen medom.
2.U flašu od 1lit. staviti 100gr.meda i 150r. iseckanog belog luka.Naliti dobrim crnim vinom i ostaviti da stoji 15 dana.Procediti i piti 3-4 kašike ovog soka dnevno.
3.Sok 0d 2 limuna pomešati sa 100gr. lipovog meda.Uzimati po 2kašičice 3 puta dnevno(kašičica pre obroka,kašičica posle obroka).Takođe piti lipov čaj zaslađen medom.

Nervoza-za smirenje i jačanje živaca
1.Pomešati22 kašike meda i 22 kašike soka od limuna, pa u roku od 3 dana uzimati 4 puta po dve kašike.
2.Izmešati 1kg. meda i 150gr. narendanog korena celera.Uzimati 3 puta dnevno po 1 kašičicu pre jela.Piti čaj od lipe.
3.jesti salatu od jabuke i banane,prelivene medom i sokom od limuna i pomorandže.

Nesanica
1.Pred spavanje uzeti smešu narendanog rena i iseckanog lista peršuna sa 1 kašikom bagremovog meda.
2.Pred spavanje popiti čašu vode u kojoj ste razmutili 1 kašiku meda i 2 kšičice jabukovog sirćeta(ocata).
3.Samleti 1 veću glavicu crnog luka,1 kašiku meda pato sipati u 2dcl mleka.Pustitida odstoji 15-ak minuta,pa popiti pre spavanja.

Noge-otok
1.Propasirati 400gr.crnog luka,dodati 150gr, meda i 8dcl. belog vina.Ostaviti da stoji 20 dana uz povremeno mućkanje.Piti 6 daba 3 puta dnevno pre doručka,ručka i večere po 0,5dcl.Istovremeno na noge stavljati melem oblogu koja se spravlja ovako:2dcl vinskog sirćeta(ocata) pomešati sa 300gr.meda i 1/2lit. komove rakije(rakija od grožđa).Izmešati dobro,namazati noge,pa dobro uviti zavojem.

Nos-upala sluznica i kijavica
1.Leći na leđapa,a zatim u nozdrve  pomoću štapića,staviti kristalisani med(grudvice veličine zrna graška)i ostaviti da se istope.Dnevno su potrebne dve ovakve primene meda.Pošto se med stavi u nozdrve treba u sobi ostati najmanje 2h.

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

: [1] 2   
   123
 
:  



Copyright © 2003-2013 by kovach
Dilber MC Theme by HarzeM