Kovach.rs
Vesti: Igrice --> Arcade
 
*
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.




Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije


Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
April 19, 2024, 00:29:35

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
članova
Ukupno članova: 185692
Najnoviji: Bobbohops
Statistika
Ukupno poruka: 185084
Ukupno tema: 4466
Prisutnih danas: 105
Najviše prisutnih: 1107
(Januar 12, 2020, 19:55:25)
Prisutni korisnici
Korisnika: 0
Gostiju: 104
Ukupno: 104
Prijatelji
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  123
Autor Tema: Kako živeti sa alergijom na jaja  (Pročitano 1438 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Big Moca
Super Hero
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1271


Bog je milostiv i prašta. Ja ne...Ja nisam Bog...


Pogledaj profil
« poslato: Maj 03, 2009, 12:24:47 »

Kako živeti sa alergijom na jaja.........



Mada najvećim delom ova vrsta alergije iščezava do kraja pete godine, kod svakog petog deteta zadržava se i u odraslom uzrastu.
U jajetu se nalaze moćni alergeni – brojni potentni glikoproteini koji mogu uzrokovati nastanak alergijske preosetljivosti (ovalbumin, ovomukoid, ovotransferin i lizozim). Ovoalbumin čini više od 50% ukupnih proteina belanceta, kako u sirovom jajetu, tako i u kuvanom.
Iako je većina ljudi sa alergijom na jaja zapravo alergična na proteine u belancetu, neki imaju problema samo sa žumancetom, a neki nisu tolerantni na oboje.

Alergija predstavlja abnormalnu reakciju imunog sistema na proteine iz jajeta, a javlja se pri njegovom uvođenju u ishranu. Do reakcije obično dolazi brzo, nakon nekoliko minuta, ali može da se javi i posle dva do četiri sata. Uglavnom traje manje od jednog dana.

Simptomi alergije na jaja uključuju klasične alergijske reakcije: kijavicu, najčešće svrab kože, urtikarije, upalu kapaka i beonjače oka, otok usana, nepca i jezika, mučninu, astmu, bol u trbuhu, povraćanje,...

Ovi saveti pomoći će vam da živite bez tih simptoma.

Izbegavajte jaja i hranu koja sadrži jaja uključujući i hleb, sladoled, majonez, prelive za salatu (dressing), paštetu i supe.

Pripazite i na pečenu hranu. To uključuje grickalice, prazna peciva, kolače, torte i kekse.

Izbegavajte pečenu hranu sa sjajnom korom, takva je hrana premazana žumancetom.

Jaja se takođe koriste u sojinom lecitinu (prirodni izvor vitamina B), pa pripazite i na to.

Proverite deklaracije proizvoda koje kupujete da ne bi sadržavali emulgatore ili koagulatore.

Čitajte deklaracije na šamponima i kozmetičkim proizvodima.

Proverite vaše lekove. Proteini iz jaja se koriste u farmaceutskoj industriji.

U restoranima naručujte jednostavna jela, bez safta koje ostavljaju pečeno meso ili povrće.

U svojoj kuhinji izbacite jaja iz upotrebe, a umesto toga koristite banane, sojino mleko, tofu i potražite recepte bez jaja ili informacije šta sve može zameniti jaja.

Dozvoljene namirnice kod alergije na jaja:

• meso – jagnjeće, teleće, juneće, pileće, ćureće, guščije

• iznutrica – jetra

• riba – sveža ili zamrznuta

• voće, povrće

• masti – biljna ulja, mast, margarin

• pšenica, raž, ovas, kukuruz, pirinač, griz

• žitarice za bebe, kornfleks

• hleb – integralni

• keks bez jaja

• čaj, kakao, gorka čokolada

• šećeri – šećer, med, džem, marmelada

• so, začini

Kajganu zamenite sa tofu-om. Izrežite ga na manje delove i zasipajte lukom i biberom.

Uzimajte dodatke hrani kao što je vitamin C sa bioflavonoidima (prirodni pigmenti iz voća i povrća). On pomaže vašem telu da toleriše alergene i da podiže funkciju imuniteta.

Uzimajte proteine za probavu 2 puta dnevno.

Zanimljivo je da bolesnici alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove na piletinu, iako piletinu mogu jesti bez ikakvih alergijskih reakcija.
Sačuvana

Jedini normalan u svetu ludih,ili jedini lud u svetu normalnih...

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  123
 
Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP

Copyright © 2003-2013 by kovach
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS! Dilber MC Theme by HarzeM