Kovach.rs
Vesti: Kovach.rs --> ANDROID aplikacija za horoskop.
 
*
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.




Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije


Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Oktobar 05, 2024, 23:53:01

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
članova
Ukupno članova: 185692
Najnoviji: Bobbohops
Statistika
Ukupno poruka: 185084
Ukupno tema: 4466
Prisutnih danas: 324
Najviše prisutnih: 1107
(Januar 12, 2020, 19:55:25)
Prisutni korisnici
Korisnika: 0
Gostiju: 273
Ukupno: 273
Prijatelji
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  123
Autor Tema: Čokolada stara 3.100 godina  (Pročitano 1628 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Милан Бандић
Moderator
Super Hero
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 7954


Mинистар за верска и Национална питања


Pogledaj profil
« poslato: Novembar 19, 2007, 10:15:24 »

U ostacima grnčarije, stručnjaci su u otkrili ostatke hemijskog sastojka, koji se isključivo nalazi u biljci kakaoa. Pronađeni u zemljanim posudama iz oko 1100. godine pre nove ere, u mestu Puerto Eskondido u Hondurasu. navodi Rojters.Otkriće svedoči da se kakao u Americi koristio mnogo ranije - oko 500 godine ranije - nego što se do sada smatralo.

Naravno, daleko pre nego što su evropski osvajači došli na američko tlo i od kakaoa napravili osnovu za kasniju industriju čokolade. Čokolada, u kojoj uživa ceo svet, stara je 3.100 godina i poreklom je iz centralne Amerike, ali u početku nije bila cenjena kao slatkiš već kao svečarski napitak sličan pivu i statusni simbol. Uz to, kažu danas naučnici, kakao, od koga se čokolada pravi, ljudi su počeli da prerađuju pola milenijuma ranije nego što se mislilo.
Seme biljke kakaoa se upotrebljavalo za pravljenje napitka koji se pio na svečanostima elite naroda Asteka i drugih arednjameričkih ecivilizacija. Semenke su se koristile i kao novac.
Španski konkvistadori, koji su uništili carstvo Asteka u 16. veku, i preneli kakao u Evropu, otkrili su napitak koji se služio u carskoj palati. Međutim, kakao nije tada izgledao kao sada.
"Tadašnji napitak od kakaa, koji se pio u Puerto Eskondidu, pravio se fermentacijom slatkog omota semenke biljke," kažu naučnici u istraživanju objavljenom u američkom časopisu "Prosidings of nešenel akademi of sajens". Naučno je dokazano da čokolada ima blagotvorna svosjtva za zdravlje. Nedavna studija orktiva da dve kockice crne čokolade dnevno, što je oko 30 kalorija, mogu da smanje krvni pritisak a pritom ne goje.
Već je poznato da je čokolada u malim količinama zdrava, ali se do sada nije znalo da crna čokolada, bogata kakaom i sa malo šećera i masnoće, može da smanji pritisak.
Kakao je biljka koja je bogata antioksidansima, a posebno sadrži polifenol, veoma snažan antioksidans, koji se nalazi u brojnim biljkama i voću, kao što je grožđe. Polifenol ima osobinu da opušta arterije i samim tim i pritisak u njima.
Sačuvana

" ... Нисам знао да љубав дубока, зараза је, да је куга, стријела. Пришла је и заклопљена ока, Бандићу је памет одузела ... "
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  123
 
Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP

Copyright © 2003-2013 by kovach
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS! Dilber MC Theme by HarzeM