Kovach.rs
Vesti: Igrice --> Arcade
 
*
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije


Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Jun 20, 2024, 23:22:44

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
članova
Ukupno članova: 185692
Najnoviji: Bobbohops
Statistika
Ukupno poruka: 185084
Ukupno tema: 4466
Prisutnih danas: 177
Najviše prisutnih: 1107
(Januar 12, 2020, 19:55:25)
Prisutni korisnici
Korisnika: 0
Gostiju: 162
Ukupno: 162
Prijatelji
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  123
Autor Tema: AyurVeda - celoviti pristup zdravlju  (Pročitano 10421 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ZenTale
Global Moderator
Super Hero
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8974


Maharishi Mahesh Yogi Vijayante ta Raam!


Pogledaj profil WWW
« poslato: Decembar 26, 2008, 09:24:28 »

AyurVeda je deo drevne Vedske nauke, koji se bavi zdravljem u najširem smislu reči.

Ovde će biti prisutni najkvalitetniji tekstovi, koji su vezani za AyurVedu i teme kojima se ona bavi.

JGD
Sačuvana

ZenTale
Global Moderator
Super Hero
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8974


Maharishi Mahesh Yogi Vijayante ta Raam!


Pogledaj profil WWW
« Odgovor #1 poslato: Decembar 26, 2008, 09:30:12 »

Sačuvajte zdravlje pomoću Ajurvede


Eva Heriot


Promenama u načinu ishrane i životnom stilu, kao i programom pročišćenja poznatog kao pančakarma, Ajurveda može da poboljša celokupno zdravlje i pomogne u sprečavanju ozbiljnih bolesti.

Malo je njih koji se neće složiti sa izrekom koja kaže da jedan gram prevencije vredi koliko i kilogram lečenja. Jedino pitanje koje se postavlja jeste, koje to preventivne mere treba da preduzmemo? Jer, i pored svoje visoko tehnološke vičnosti, iznenađujuće je koliko zapadna medicina malo toga zna kako da se na efikasan način spreče opšte patnje u kasnijem životu - oboljenje srca, kancer, dijabetes, artritis, i osteoporoza. Kao rezultat toga, manje od jedne trećine američke populacije dostiže starost bez suočavanja sa jednom ili drugom od ovih bolesti. Zbog toga što se takve bolesti uglavnom razvijaju tokom života, njima su upravo i namenjene preventivne mere. Ali istraživači i dalje nisu sposobni da otkriju te ključeve prevencije. Preventivne mere za rak uglavnom se sastoje od rane detekcije. U slučaju koronarnih srčanih oboljenja, proučavanja su pokazala da su faktori načina života i ishrane ti koji povećavaju rizik od srčanog napada, pa ipak ti faktori i dalje objašnjavaju samo polovinu slučajeva. Štaviše, uklanjanje faktora rizika nije uvek lako i ne daje uvek očekivane rezultate. Na primer, samo oko polovine predviđenih smanjenih srčanih napada nastaje kao rezultat sniženja pacijentovog krvnog pritiska putem konvencionalnih metoda.

U tom okruženju, sve je više doktora i pacijenata koji istražuju tradicionalne sisteme brige o zdravlju i prevencije. Naročito, najbolje prodavane knjige dr Harija Sharme namenjene su usmeravanju pažnje ka drevnoj indijskoj medicinskoj nauci, Ajurvedi. Čini se da je Ajurveda dala izuzetne rezultate kod mnogih zdravstvenih problema do kojih zapadna medicina ne može da dopre.

Kao odgovorajući primer za to uzećemo dr Lejna Longfeloua, pisca i predavača koji živi i radi u Boulderu, Kolorado. Longfelou je imao razne simptome - uključujuči ubrzani rad srca i uporan kašalj - koje ni kardiolozi ni pulmolozi nisu uspeli da dijagnostikuju ili uspešno leče.

"Ja nisam bio klinički oboleo, već je ceo moj sistem davao znake za uzbunu," priseća se Longfelou. "Jedna za drugom su me obarale prehlade ili grip, imao sam probleme sa varenjem, i uopšteno sam imao manjak energije. Uopšte se nisam osećao dobro." Povrh svega, nivo holesterola mu se povećao sa 231 na 245 tokom devet meseci uprkos činjenici da je primenio strogu nisko kalorijsku dijetu.

Kao dodatak redovnom odlasku kod svog doktora, Longfelou je pokušao i sa alternativnim pristupima od homeopatije, kiropraktike, i akupresure do savetovanja o ishrani. Ali nije mu bilo bolje. Kao poslednje utočište, odlučio je da se prijavi na osmodnevni ajurvedski zdravstveni i preventivni program u Radžu, luksuznom Mahariši Ajurveda zdravstvenom centru u Ferfildu, Ajova.

"Rezultati su bili impresivni", kaže Longfelou. "Moj kašalj je nestao. Uradio sam krvnu sliku odmah nakon što sam se vratio kući i otkrio da je moj nivo holesterola opao sa 245 na 191. Od tada sam fenomenalnog zdravlja." Ono što je najviše začudilo Longfeloua je to što se doktori u Radžu nikada nisu fokusirali na tretiranje bilo kog njegovog simptoma. "Nismo se bavili mojim visokim nivoom holesterola, nismo hteli da se rešimo mog kašlja ili ubrzanog rada srca, ništa nismo govorili o mojim prehladama ili niskom nivou energije. Ali sve to je nestalo."

"Sve bolesti imaju jedan zajednički uzrok - akumulaciju neravnoteže u telu", kaže dr Kris Klark, medicinski direktor u Radžu. "Umesto da se tretiraju pojedinačni simptomi, daleko je efikasnije tretirati problem u njegovom korenu eliminišući neravnoteže. Simptomi koji se na površini ispoljavaju na različite načine obično nestaju kada se ukloni njihov osnovni uzrok. Lepota ajurvedskog prilaza je u tome što se na poseban način bavi otkrivanjem i uklanjanjem potencijalnih problema pre nego što oni postanu očigledni."

Ajurveda je jedan od najstarijih sistema prirodne medicine na svetu. Veliki deo ajurvedskog znanja je izgubljen tokom strane dominacije u Indiji. Međutim, tokom poslednje decenije, Mahariši Maheš Jogi -inače poznat po tome što je na zapad doneo Transcendentalnu Meditaciju (TM) - blisko je sarađivao sa vodećim ajurvedskim sručnjacima kako bi njihova osobita mudrost bila uspostavljena i objedinjena u iscrpno telo znanja. Rezultat je Mahariši Ajurveda, koju je u Sjedinjene Države uvela Mahariši ajurveda američka asocijacija, organizacija koju sačinjavaju doktori koji su ajurvedske tehnike integrisali u svoje prakse. Mahariši ajurveda asocijacija sponzoriše tečajeve obuke za doktore medicine i ima klinike u mnogim većim gradovima u Sjedinjenim Državama. Ajurveda se takođe praktikuje i u Ajurvedskom institutu u Albukerkiju, Novi Meksiko, koji je osnovao dr Vasant Lad, indijski doktor koji je završio obuku za Ajurvedu i autor jedne od prvih knjiga o Ajurvedi koje su objavljene u Sjedinjenim Državama. Koncept tipova tela, ili pre um/telo tipova, jedan je od potpornih stubova Ajurvede. Svako od nas je rođen sa posebnim um/telo tipom koji duboko utiče na sve aspekte našeg bića, od građe naše fiziologije do našeg ukusa, omiljenih aktivnosti, i mentalne i emotivne prirode. Svaka mera prevencije ili tretmana mora uzeti u obzir ovu psihofiziološku prirodu kako bi se zaista eliminisala akumulacija neravnoteža.

"Ako ne poznajete svoju konstituciju, tada nećete znati ni kako da se hranite, koji životni stil da sledite, ili kako da se suočite sa emocionalnim faktorima u svakodnevnim odnosima," kaže dr Vasant Lad. "Telo neprestano deluje i reaguje na sezonske, dijetalne, životne, emocionalne i mentalne obrasce. Osim ako ne znate kako da se odnosite prema svom posebnom tipu tela, neravnoteže će se neizbežno pojaviti."

Prema Ajurvedi, tip tela neke osobe određen je relativnim prisustvom tri telesna soka, ili doša, poznatih kao vata, pita, kafa. Svaka doša upravlja mnogim funkcijama u um/telo sistemu, ali te funkcije se mogu svesti na tri osnovna principa. Vata predstavlja element vazduha; ona kontroliše bilo koji oblik kretanja u telu, uključujući cirkulaciju krvi, prolazak hrane kroz digestivni trakt, disanje, kretanje nervnih impulsa, i tako dalje. Pita predstavlja element vatre; ona vlada metabolizmom i biohemijskim procesima i odgovorna je za pretvaranje hrane, vazduha, i vode u građevinske blokove fiziologije. Kafa predstavlja elemente zemlje i vode i upravlja formiranjem i građom tkiva, mišića, kostiju, tetiva i tako dalje.

Bolest nastaje kada je poremećena ravnoteža jedne ili više doša. Glavna doša u nečijem telu teži ka tome da postane neuravnotežena. Mnogi bihevioralni, dijetetski, mentalni, emocionalni i ambijentalni faktori mogu da izazovu tu pojavu. Svaka doša ima razne poddoše, a neravnoteže se upravo prvo otkrivaju na nivou poddoša. Poznavanje doša i poddoša omogućava doktoru da pomogne pacijentu u otkrivanju i eliminisanju neravnoteža pre nego što se pretvore u simptome. To omogućava stvaranje posebnog programa prevencije u kome svi apsekti svakodnevnog života klijenta - uključujući ishranu, vežbanje, svakodnevne i sezonske rutine - pomažu da se ravnoteža u telu obnovi ili održi.

Iako su dostupne brojne knjige iz Ajurvede tipa "uradi sam", mnogi ljudi ipak više vole da se konsultuju sa doktorom koji je upućen u ajurvedsku dijagnozu i tretman pre nego što preduzmu neki od ajurvedskih režima prevencije. Doktor može da proceni tip tela i upotrebi pulsnu djagnozu kako bi utvrdio koje su doše i poddoše neuravnotežene. Ako su neravnoteže prisutne neposredno pred oboljenje (kao kod većine ljudi), lekar može da da praktičan savet kako da se doše uravnoteže, uključujući preporuke vezane za režim ishrane, životni stil i sezonske rutine koje najviše odgovaraju nečijem tipu tela, kao i da prepiše biljne preparate kako bi se posebne poddoše dovele u ravnotežu. Kao dodatak ovim konvencionalnim ajurvedskim pristupima, Mahariši Ajurveda objedinjuje i brojne druge tehnike za "tesanje" neravnoteža iz raznih uglova. To obuhvata aroma i zvučnu terapiju; joga asane i pranajama vežbe koje dovode u ravnotežu posebne doše i poddoše. Akcenat je stavljen na korišćenje mentalnih tehnika, naročito TM-a, kako bi se pomoglo u redukovanju stresa i povećanju telesne svesnoti tako da pojedinac može da uoči negativne efekte loših navika i da ih spontano koriguje.

Druga ajurvedska sveobuhvatnost bavi se eliminisanjem bolesti u njenom samom korenu a poznata je kao pančakarma. Prema Ajurvedi, pogoršavanje doša predstavlja samo prvu fazu u razvoju bolesti. Kada doša postane neuravnotežena, ona ometa proces varenja, smanjujući efikasnost varenja, apsorpcije i asimilacije. Rezultat je stvaranje toksina u obliku ame, lepljivog, štetnog taloga koji postepeno zagušuje ćelije. Ama je identična sa ćelijskim otpacima za koje je u zapadnoj medicini primećeno da se vremenom grade u svakoj ćeliji tela, slabeći ćelijske funkcije i ubrzavajući starost; ona bi čak mogla da bude i faktor koji izaziva greške u DNK, što je etiološka komponenta kod većine kancera. Nagomilana ama, ili toksini, stvaraju neravnoteže u telu koje vremenom prerastaju u bolest. Dok jednostavno življenje u skladu sa nečijim tipom tela pomaže u sprečavanju nagomilavanja ame, tehnike pančakarme ispiraju amu koja je već nataložena u sistemu.

Pročišćavajuće i eliminišuće delatnosti pančakarme prvo uklanjaju toksine iz ćelija a zatim ih ispiraju kroz organe za eliminaciju -znojne žlezde, creva i urinarni trakt. Sama sruktura pančakarma tretmana razlikuje se od klijenta do klijenta, ali uglavnom, osoba počinje sa uljanom terapijom, ili snehanom - unošenjem velikih količina gija, ili pročišćenog putera, tokom nekoliko dana kako bi se oslobodile nečistoće na ćelijskom nivou. Zatim sledi purgativ kako bi se isprali toksini. Uljana terapija je uvodni tretman. Sama pančakarma počinje sa abjangom, uljanom masažom, tokom koje se u telo klijenta od glave do pete utrljava susamovo ulje. Mehanički pritisak masaže povećava cirkulaciju i pomaže da se suvišne doše pomere ka centralnom predelu tela, iz kojeg se mogu eliministati preko digestivnog trakta. Zbog svog opuštajućeg, umirujućeg uticaja, abjanga takođe pomaže da se uravnoteži vata doša. Nakon abjange, pacijent se podvrgava jednom ili više sledećih tretmana, u zavisnosti od konstitucije i specifičnih neravnoteža. Svedana, kupka sa herbalizovanom vodenom parom, dalje povećava cirkulaciju kroz periferiju tela i pomaže da se oslobodi više nečistoća. U širodari, toplo susamovo ulje se u tankom mlazu sipa niz čelo, jednostavna procedura koja je iznenađujuće opuštajuća i naročito korisna za ljude sa pogoršanom vatom. Nasja je poseban tretman za sve iznad ključne kosti; sastoji se od uljane masaže glave, vrata i ramena, u kombinaciji sa inhaliranjem pare i herbalnih uljanih kapi koje se nakapaju u nozdrve. Nasja pomaže u uklanjanju viška kafe a za nju se kaže da hrani čula, mozak i oči. Na kraju, većina tretmana završava sa bastijem, ili lekovitim klistiranjem, koji eliminiše nečistoće koje su došle u digestivni trakt kao rezultat ostalih tretmana. Basti takođe pomaže da se vata doša dovede u ravnotežu, čije je sedište uglavnom u digestivnom traktu, i smatra se jednom od najvažnijih komponenti pančakarma tretmana.

"U osnovi postoje dve teme pančakarme," kaže Kris Klark iz Radža. "Jedna je umirivanje, tokom kojeg se pomaže osobi da se smiri i oslobodi doše; druga je sama eliminacija viška doša." Tipičan pančakarma program obuhvata oko dva sata dnevnog tretmana koji traju od 3 do 14 dana, u zavisnosti od konstitucije i finansijskih sredstava pojedinca. Da bi se postigao maksimalan efekat, osoba bi trebalo da se podvrgava pančakarmi nekoliko puta godišnje, najbolje tokom smene godišnjih doba. Međutim, mnogi ljudi su otkrili da čak i tri dana godišnje donose veliku razliku.

Glumac Stiv Kolins podvrgao se pančakarmi kada mu je njegova žena za rođendan poklonila jednonedeljni tretman. "Bilo je to jedno predivno iskustvo," kaže Kolins. "Tretman je tako jedinstven da je teško opisati spokoj i smirenost koji donosi. Drevni principi ajurvede su tako razboriti, i tako iskombinovani da čitavo iskustvo postaje predivno i umirujuće." Džodi Bargerstok, agent za prodaju nekretnina u Vašingotinu, D. C. od 1984. godine nekoliko puta godišnje se podvrgava pančakarmi. "Prve dve nedelje pančakarme u potpunosti su promenile moj život," kaže Džodi. "Stekla sam svu tu kreativnost i energiju; sve što sam radila bilo je blaženo.Od tada je redovno primenjujem i primećujem da mi polazi za rukom da održim odlično zdravlje. Ljudi ne mogu da veruju da sam u junu napunila 50 godina - imam više energije nego ikada, a moje telo kao da je puno života."

Čak su i ljudi sa hroničnim oboljenjima uvideli da im pridržavanje ajurvedskih propisa uopšte, a naročito pančakarma, pomaže da se njihova bolest uspori. Dr Liza Pejn, direktor programa za Obuku babica pri univerzitetu u Bostonu, a sada je u svojim kasnim tridesetim, povremeno je imala početne simptome multiploskleroze (MS) od svoje 21. godine. Međutim, kada je 1989. godine dobila optički neuritis, suočila se sa realnom mogučnošću da bi njeni simptomi mogli da se razviju u potpuni MS. Odlučila je da proba Ajurvedu i podvrgla se pančakarma tretmanima na Mahariši ajurvedskoj klinici u Vašingtonu, D.C. Redovnim podvrgavanjem pančakarmi i pridržavanjem raznih ajurvedskih propisa, uspela je da očuva zdravlje dovoljno da bi mogla da nastavi sa svojim krajnje zahtevnim poslom. Dr Pejn kaže: "Naravno, MS je bolest za koju ne postoji lek. Međutim, smatram da su mi modaliteti ajurvedskog tretmana koje sam preduzela omogućili da budem izuzetno zdrava sa ograničenjima koja je bolest postavila a koja mnoge ljude sprečavaju da rade neko duže vreme. Ja nisam morala da ležim u bolnici, ili, kao što je to čest slučaj, da uzimam steroide kako bih sprečila neke od ozbiljnijih komplikacija MS-a. Osećam da sam znatno usporila pogoršavanje ove bolesti." Dr Džej Glejzer objašnjava da pančakarma može biti korisna u slučajevima MS-a zato što bolest potiče od pogoršavanja vata doše, što pančakarma naročito efikasno ublažava. Kao dodatak tome, gomilanje slojeva u telu koji izazivaju simptome MS-a mogu se smatrati kao izraz ame, ili metaboličkog taloga, koji se uklanja tokom pančakarma tretmana.

Pančakaram tretman je intenzivan i zahteva visok stepen odnosa osoblje-klijent, u nekim mestima - na primer, u Radžu u Ferfildu, Ajova - najviše dvoje ili jednog. Nepotrebno je reći da jedan tako visok nivo nege nije jeftin - na Mahariši ajurveda klinikama i u Dr Ladovom Ajurvedskom institutu u Novom Meksiku, cene su na najnižem nivou cena koje bi neko izdvojio za neku dobru banju. Ljudima koji se redovno podvrgavaju pančakarmi, međutim, čini se da se tretman zaista isplati.

"Ja na to gledam kao na investiciju," kaže Džodi Bargerstok. "Ako uložim u sebe, moje mentalno gledište, i moju sposobnost da svemu priđem na pozitivan način, sposobna sam da budem daleko kreativnija i da osmislim bolja rešenja u svom radu. Na taj način sam mnogo uspešnija, tako da se tretman na kraju isplati."

"Pančakarma je tradicionalno bila skupa zbog uloženog truda i materijala," kaže dr Kris Klark, iz Radža. "Ali za većinu ljudi to je stvar prioriteta. Jednom kada iskuse vrednost ovog tretmana, većina njih otkriva da prirodno počinju da prioritetizuju svoje troškove tako da mogu da priušte pančakarma tretmane svake godine." Međutim, koliko god da su pančakarma tretmani dragoceni, ajurvedski doktori ističu da osoba stiče punu korist samo ako je primenjuje zajedno sa ostalim ajurvedskim merama. Dr Vasant Lad kaže,
"Pančakarma najviše pomaže tamo gde postoji ispravan životni stil i ishrana prema konstituciji pojedinca. To su pomoćni faktori u procesu lečenja. Ishrana i životni stil ne mogu se na brzinu ispraviti, ali njihovo regulisanje donosi dugoročne rezultate; ono stvara osnovu za dobro zdravlje."

Proučavanje koje su obavili dr Dejvid Orm-Džonson i Robert E. Heron pri Međunarodnom Mahariši univerzitetu (MMU) u Ferfildu, Ajova, ilustruje upravo koliko efikasan može biti sveobuhvatan program ajurvedske prevencije. Od 1985. godine univerzitetska administracija je ohrabrila fakultet da učestvuje u Mahariši ajurveda preventivnom programu. Koristeći podatke iz MMU-ovog zavoda za zdravstveno osiguranje, Plavi krst/Plavi štit, Orm-Džonson i Heron su u periodu od 1985-1991. godine uporedili koliko je osoba koristilo zdravstvene usluge iz MMU grupe sa grupom malih, privatnih koledža u Ajovi, i uporedili godine starosti, obrazovanje, i zanimanje.

Korišćenje zdravstvenih usluga MMU grupe bilo je znatno niže prema svim pokazateljima. U poređenju sa kontrolnom grupom, imali su 76 procenata manje hospitalizovanih pacijenata dnevno. U poređenju sa normom od 600 000 pojedinaca koji su osigurani kod istog zavoda, ukupni troškovi lečenja MMU grupe bili su za 68 procenata niži.


"Došlo je vreme kada više pažnje treba posvetiti ogromnom potencijalu ajurvedskih preventivnih metoda," kaže dr Klark. "Živimo u zemlji koja ima najviše troškova na ime zdravstva na godišnjem nivou po glavi stanovnika, pa ipak je više od 50 procenata naših zdravstvenih troškova utrošeno u poslednja tri meseca nečijeg života. Naši prioriteti su potpuno neuravnoteženi. Trebalo bi da koristimo naše resurse za prevenciju i maksimalizaciju potencijala za savršeno zdravlje koje prebiva u svakom čoveku, ženi i detetu u zemlji."

Preneto iz e-magazina
Sačuvana

ZenTale
Global Moderator
Super Hero
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8974


Maharishi Mahesh Yogi Vijayante ta Raam!


Pogledaj profil WWW
« Odgovor #2 poslato: Decembar 26, 2008, 09:49:40 »

LJ U B A V


Srećni odnosi - i kako ih izgraditi

Ne mogu sada da razgovaram - imam strašnu glavobolju.'' ''Ostavi me na miru - imala sam grozan i potrebna mi je samoća.'' ''Šta nam se to desilo? Zar me više ne voliš?''
Na ovaj ili onaj način, svi smo doživeli da čujemo ove reči, kao i posledice koje imaju na naše odnose. Retki srećni, ako ih ima, pročitali su ih samo u knjigama ili videli na filmovima. Većina nas ih je, međutim, doživela bar jednom u životu.

Pročitajte pažljivo još jednom ove izraze. Oni, u prvom slučaju, govore o fizičkom stresu, u drugom, o mentalnoj iscrpljenosti i u trećem, o emocionalnom slomu. Sve tri situacije - pojedinačno ili zajedno - su potencijalna pretnja odnosima.
Ajurveda je uvek umela da prepozna i uzme u obzir intimnu vezu između fizičkih, mentalnih, emocionalnih i spiritualnih aspekata našeg bića. Pre više od 5.000 godina, drevne tekstovi kao što su Ćaraka Samhita, Sušruta Samhita i Aštanga Hridajam beleže neke izvanredne uvide u odnos između tela i duha.

Ajurveda, stoga, gleda na odnose kao funkciju nekoliko složenih faktora. Primarni faktor, kažu ajurvedske vaidje, koji uzrokuje ne samo probleme u odnosima već i fizičke bolesti jeste nesposobnost osobe da se oseća centrirano u sebi. Ovo može imati različite uzroke, od genetskih do hormonalnih, uključujući i neravnoteže u sredini u kojoj živimo. Ove neravnoteže utiču na sposobnost pojedinca da se izbori sa svakodnevnim stresom. To ima za posledicu smanjenje radne sposobnosti, sposobnosti da se voli, da se ozdravi, da se moli, da se živi u istinskom smislu reči.

Ajurvedska rešenja
Budući da je problem, odn. poremećaj po prirodi složeni, rešenje leži dublje od materijalnog nivoa. Iz tog razloga ajurveda kombinuje nekoliko terapija kao rešenje: sadhanu (meditacija), arome, muziku, masažu, herbalni tretman, ispravnu dijetu, vežbu i detoksifikaciju. Zajedno, ove isceljujuće terapije obezbeđuju balzam koji leči svest i čini da se osoba oseća ponovo celom.

Savet lekara Mahariši Ajurvede kaže da ajurveda uvek pristupa problemu na korenskom nivou. ''A u korenu svih odnosa je ljudsko srce''.

''Za ajurvedskog lekara, srce nije jednostavno pumpa. Ono je takođe i sedište emocija. Ono je obdareno ogromnim potencijalom da voli, oseća i daje. Ono sadrži suštinu kosmosa u sebi; baš kao što seme sadrži celo drvo. Nije čudo, što, kada izložite ovo osetljivo, emocionalno srce stresnim tegobama svakodnevnog življenja, ono ponekad zadrhti i povuče se u sebe. Ova situacija se naziva ''pragja aparad'' ili ''greškom intelekta'' - kada intelekt privučen ka materijalnoj svesti i pod njenim uticajem, izgubi vezu sa celinom svesti. U tom momentu prestajemo biti centrirani u sebi''.

Način da se ova greška ispravi, prema Savetu, jeste da se srcu omogući da ekspandira. Da se posluša glas srca i da se sledi ono što nam kaže. Kada to počnemo da radimo, pragja aparadh – greška intelekta će biti ispravljena. Seme sumnji, očaja i razočarenja će se rastvoriti i odumreti. Bićemo ponovo celi i u sebi i u našim odnosima sa drugima.

Savet daje pet preporuka da se emocionalno srce održi zdravim i snažnim:

1. Ljubav jeste i treba da bude bezuslovna. Ona bezrezervno daje.
2. Vaši odnosi će cvetati ako sledite svoja najiskrenija osećanja i poštujete svoje obaveze.
3. Važno je doživeti sve svoje misli i akcije. Ne govorite i ne delujte ishitreno.
4. Pozitivan stav je velik osnaživač odnosa.
5. Davanje je ključ primanja.

Drugi ključni igrač u pitanjima Sopstva i njegovih odnosa sa drugima je um. Ajurveda vidi um kao glasnika, odn. posrednika između Sopstva i čula. Da bi um radio vrhunski sređeno, njegove ''šarke'' treba da budu dobro podmazane, tj.... Ajurveda drži da duh ima tri ''šarke''.

* Dhi: Sposobnost učenja - sticanja znanja
* Dhriti: Sposobnost da se zadrži ono što je naučeno
* Smriti: Sposobnost da se prizove ono što je naučeno i upamćeno

Kada ove tri komponente rade u savršenoj koordinaciji, kaže Savet, duh je uravnotežen. Uravnotežen duh je ključ harmonije i unutar Sopstva i izvan njega. Ajurveda preporučuje neke moćne biljke koje osnažuju um, kao što je brahmi, koje jačaju sva tri aspekta duha. Sistem nege zdravlja Mahariši Ajurvede Blissful Joy koristi sinergiju moćnih biljaka koje harmonizuju duh i obnavljaju mir i sreću. Skup biljaka u ovoj formuli uključuje: Ajurna Myrobalans koja je posebno poznata po tome što jača srce i emocije, te Zimsku trešnju i Sveti bosiljak koje imaju moćna ''adaptogenična'' svojstva. One doprinose prirodnoj otpornosti tela na stresne situacije. Zimska trešnja je uz to efikasna i za uravnoteženje uma i poboljšanje emocionalne stabilnosti. Ailanthus excelsea i Arjuna Myrobalans pomažu jačanju prirodnih procesa podmlađivanja u telu i ubrzavaju obnovljanje mrtvih ili slabih ćelija svežim, vitalnim.

Vaidje takođe preporučuju korišćenje biljaka i začina koje imaju blagorodan uticaj na intelekt. Sveže izmrvljen crni biber, na primer, čini hranjive materije lagano dostupnim mikrocirkulatornim kanalima tela - što trenutačno stimuliše snagu uma.

Ajurveda takođe preporučuje introspekciju kao moćno sredstvo koje neguje i čuva naše odnose. ''Većina odnosa krene loše'', kaže Savet lekara Mahariši Ajurvede, ''kada ljudi koji se nalaze u međusobnom odnosu počnu da se uzajamno optužuju. Ako bi se za trenutak zaustavili i pogledali u sebe, otkrili bi da krivica ne leži uvek na drugoj osobi. To isprva može biti teško, ali kada napravite ovakvu introspekciju, počinjete da osećate jednu vrstu skromnosti i tendenciju da praštate, pri čemu obe ove promene veoma popravljaju odnos.''

Konačno, vaša ishrana i životni stil takođe direktno utiču na način koji mislite, osećate i ponašate se. Znamo vrlo dobro šta se dešava kada propustimo doručak ili ne spavamo dobro. ''Jedite stoga te dinstovane jabuke'', kaže Savet. ''Ispravna hrana će vam pomoći ne samo da izbegnete lekara već i da psihoterapeuta držite podalje od sebe.''

Preneto iz e-magazina
Sačuvana

ZenTale
Global Moderator
Super Hero
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8974


Maharishi Mahesh Yogi Vijayante ta Raam!


Pogledaj profil WWW
« Odgovor #3 poslato: Decembar 26, 2008, 10:11:28 »

Pravila idealne ishrane - po AyurVediBez pravilne ishrane, lek je beskoristan.
Sa pravilnom ishranom, lek je nepotreban.
- drevna ajurvedska izreka

Kako varimo i asimiliramo hranu, jednako je važno koliko i ono što jedemo. Ako je varenje poremećeno, čak ni najbolja ishrana neće obezbediti pravilnu prehranu. Sledeći navedene preporuke možemo znatno pomoći boljem varenju hrane.


Osnovna pravila zdrave ishrane

· Jedite onoliko koliko ste gladni. Izbegavajte da jedete kada niste gladni i nemojte odlagati obrok kada ste gladni.
· Jedite otprilike u isto vreme svakog dana.
· Nemojte jesti prebrzo niti presporo.
· Nemojte se prejedati. Jedite oko 3/4 Vašeg kapaciteta. Ne napuštajte sto ni gladni niti previše siti.
· Sačekajte da prođe 3-6 sati između obroka. Nemojte jesti dok se hrana od prethodnog obroka dobro ne svari.
· Jedite uravnotežen obrok sa svih šest ukusa.
· Jedite sedeći i u mirnom okruženju. Nemojte čitati, gledati TV ili voziti dok jedete.
· Pijuckajte toplu tečnost ili tečnost sobne temperaturu tokom obroka. Ovo oživljava varenje i pomaže da se hrana bolje rastvori i apsorbuje. Nemojte uzimati ledeno hladne tečnosti i hranu tokom obroka jer gase varenje.
· Sedite udobno od pet do deset minuta nakon što se završili sa obrokom. To dopušta procesu varenja da pravilno funkcioniše. Ako istog trena skočite od stola, varenje će biti prekinuto i hrana neće biti pravilno svarena.
· Dobro žvaćite hranu. Varenje počinje u ustima.
· Mleko treba uzimati posebno ili sa ostalim slatkim ukusima. Ne treba ga uzimati uz povrće, meso, ribu, kiselu hranu, so ili jaja.
· Jedite svežu hranu, sveže spremljenu. Izbegavajte ostatke.
· Izbegavajte veštačku hranu, obojenu i konzervanse.
· Sokovi od svežeg voća i povrća se preporučuju kao deo Vaše svakodnevne ishrane.
· Med ne treba grejati na bilo koji način kao što je tokom kuvanja, pečenja ili dodajući ga u vrele napitke. Ajurveda drži da unošenje zagrejanog meda u telu stvara toksičan efekat. Može se dodati u čaj ili vruće mleko kada se napitak ohladi do telesne temperature.
· Jedite organsku hranu kad god je to moguće. Strogo izbegavajte genetski modifikovanu hranu.
· Nemojte koristiti mikrotalasnu pećnicu, pošto ona pogoršava Vatu u hrani.
· Ajurveda preporučuje vegetarijansku ishranu kao idealnu, ali ako već godinama jedete meso prelazak na tu ishranu treba obaviti postepeno sa velikom pažnjom usmerenom ka izbalansiranoj ishrani i dovoljno mlečnih proizvoda kako bi se dobila dovoljna količina vitamina B12.

· Za najbolje zdravlje dobro je IZBEGAVATI sledeće:
a) izbegavajte grickalice koje sadrže rafinisani šećer. Uzimajte slatko sočno voće, suvo voće, toplo mleko zasebno ili sa začinima, urme, koštunjave plodove i ostalu zdravu hranu.
b) izbegavajte ručkove koji se sastoje samo od sirove salate. Sirovo povrće nije izbalansirana ishrana za ručak, najvažniji obrok u toku dana. Sirovo povrće suviše pogoršava Vatu da bi predstavljalo jedini obrok na meniju za ručak.
c) izbegavajte gazirane napitke. Oni pogoršavaju Vatu budući da su napunjeni vazduhom i uništavaju stvaranje "ođasa", hemijskog sastojka koji doprinosi imunitetu i snazi tela.
d) izbegavajte hladnu hranu. Hladna hrana potiskuje varenje i začepljuje fiziologiju.
e) izbegavajte kofein. Kofein veoma pogoršava Vatu i Pitu i fiziolomaslu može znatno da izbaci iz ravnoteže prekomernim korišćenjem.

Glavni principi pripremanja ajurvedske hrane
a) Jedite svežu hranu, sveže spremljenu.
b) Jedite raznovrsnu zdravu hranu.
c) Kuvajte hranu mnogo sporije na tihoj vatri kako bi pravilno prošla kroz sve transformacije tokom kuvanja.

Osnovni kvalitet hrane
a) Izbegavajte zamrznutu, industrijski obrađenu hranu.
b) Koristite organsku hranu. Izbegavajte genetski modifikovanu hranu.
c) Koristite zrelo voće. Izbegavajte nezrelo voće.
d) Izbegavajte ostatke. Ne jedite ostatke iz frižidera pošto su teški za varenje i začepljuju fiziologiju.

Kuvanje i kuhinja
* Pripremanje hrane je i umetnost i zadovoljstvo - poznavanje načela pravilne isrhane je ključ za dug, energičan i zdrav život..
* U Ajurvedi, kvalitet svesnosti tokom kuvanja je od suštinske važnosti.
* Kuvajte u dobrom raspoloženju.
* Neka Vaša kuhinja bude svetla i prijatna prostorija.
* Pokušajte da izbegnete kuvanje ako ste emotivno konfuzni.
* Kuhinja nije mesto za rasprave sa članovima porodice i prijateljima.
* Kada jedete u restoranu ne znate, niti imate kontrolu nad kvalitetom kuvanja i radnim okruženjem u restoranu.
* Izbegavajte aluminijumsko ili teflonsko posuđe. Nerđajući čelik je dobra alternativa kao i povremeno kuvanje u gvozdenim posudama.
* Kuvanje nad prirodnim plamenom smatra se najboljim izvorom toplote.
* Mikrotalasne pećnice se nikako ne preporučuju jer prekomerno pojačavaju Vata u hrani.

Saveti koji slede, kao i ishrana, trebalo bi da se prilagođava fiziološkom tipu osobe i godišnjem dobu, kao najvažnijim faktorima za izbor pravilne hrane.

Predlozi za obroke

1. Hrana koja je dobra za doručak. (Zahteva pravilno kombinovanje)
a) Medžul urme
b) Dinstano voće: jabuke sa suvim grožđem ili suvim voćem, štapić cimeta i celi karanfilići (nakon kuvanja uklonite štapić cimeta i karanfilić)
c) Kuvane žitarce ili hleb bez kvasca
d) Vruće, začinjeno mleko
e) Izbegavajte hladno mleko sa žitaricama iz kutije
f) Svež voćni sok

2. Hrana koja je dobra za ručak
a) kuvane žitarice, b) 2-3 vrste povrća, c) začinjeni dal, d) ćapati (hleb bez kvasca), e) lasi, f) grudar, g) ćatni, h) desert (tortice od voća, slatka pavlaka), i) gutljaji tople vode ili čaja.

3. Hrana koja je dobra za večeru
Povrće ili supa od dala, kuvane žitarice, zeleno povrće sa odgovarajućim uljem i začinima.

VAŽNI AJURVEDSKI RECEPTI

Pripremanje masla


Maslo je pročišćeni maslac. Prema Mahariši ajurvedi on je najbolje ulje za sve doše, zato što poboljšava varenje bez pogoršavanja Pite. Maslo se može upotrebiti kao ulje za kuvanje, kao pomoć varenju, ili kao dodatak jelima umesto maslaca. Prema preporuci lekara, on se takođe koristi u istopljenom obliku kao preparat za Mahariši ajurveda tretman podmađivanja u Radžu.

1. Stavite 1/2 do kilogram neslanog maslaca u duboku, nerđajuću ili vatrostalnu posudu na vatru srednje ili slabe jačine. Pazite da maslac ne zagori dok se topi.
2. Za narednih 30 do 40 minuta voda će ispariti iz maslaca (maslac se sastoji od oko 20% vode). Na površini tečnosti će se pojaviti grudvice mleka kao i na dnu šerpe.
3. Sklonite tečnost sa vatre čim grudvice mleka postanu zlatno braon na dnu šerpe; inače maslo može da zagori. Tada ćete primetiti da maslo miriše na kokice i da se sa dna šerpe dižu mali mehurići.
4. Ocedite talog iz masla dok je još vruć, sipajući ga kroz pamučnu tkaninu postavljenu preko cediljke u nerđajuću ili vatrostalnu posudu. Maslo je veoma vruće, pa budite oprezni sa njim.
5. Maslo se može čuvati na sobnoj tmperaturi 3 do 4 meseca ili duže u frižideru. Ako kasnije maslo postane čvrst usled hlađenja, samo ga malo zagrejte i pretvoriće se u tečnost.
6. Maslo se obično može nabaviti u prodavnicama zdrave hrane i u indijskim prodavnicama.


Lasi

Jogurt i lasi ne smatraju se istom stvari u Mahariši ajurvedi. Pa tako, ako Vam je zabranjen jogurt, tada možete koristiti lasi. Jogurt ili lasi je najbolje uzimati nakon ručka ili kasnije popodne, radije nego uveče.

Lasi je jedna vrsta jogurta, koja se smatra zdravom za varenje. Pravi se od razblaženog jogurta uz dodatak nekih začina, radi ukusa, da bi se dobio željeni efekat.

Koristite ovaj napitak na sobnoj temperaturi na kraju Vašeg ručka ili kao popodnevnu poslasticu.

Slatki lasi
3 delova vode (na sobnoj temperaturi)
1 deo jogurta
šećera
ružine vodice
(svežeg) kardamoma u prahu

Lasi za bolje varenje
3 delova vode (na sobnoj temperaturi)
1 deo jogurta
prstohvat soli*
prstohvati kumina
1/4-1/2 kšč iseckanog cilantra (svež oblik korijandera) ili nane
(Lasi za bolje varenje takođe se smatra dobrim kod problema sa gasovima.)

*Crna so u lasiju veoma je efikasna kao pomoć pri varenju. Ona ima miris i ukus na sumpor - što baš ne prija svakome. Međutim, ona obezbeđuje najbolju pomoć kod problema sa gasovima i varenjem. Crna so se može kupiti u indijskim prodavnicama ili se naručiti preko The Raj Herbery.


Ćapati

Sledeći recept je dobar za Vata i Pita došu i od njega se dobija 12 porcija:
2 šolje neizbeljenog belog brašna
1/2 kšč soli
1/2-2/3 šolje mlake vode

Pomešajte brašno i so u činiji. Postepeno dodajte vodu dok se ne formira čvrsta loptica. Pospite brašnom. Pokrijte i ostavite da stoji 30 minuta.
Isecite testo na 12 delova i oblikujte ih u loptice. Rasklamaslajte loptice u krugove prečnika 15 cm.na površini posutoj brašnom. Stavite ćapati na zagrejani tiganj. Pecite ih oko 1 minut sa obe strane.
Stavite ćapati direktno iznad plamena plina i pecite dok se ne naduje.

Mung dal supa

Mung dal supa se lako sprema i lako vari. Servirajte je uz hleb bez kvasca ili pirinač i povrće. Žitarice i dal sadrže sve proteine. Uvek prvo očistite, operite i ocedite crni grah.

Slede sastojci za supu za 4 do 6 osoba:
1 šolja prepolovljenog mung dala
6 šolja vode
1 kšč kurkume
2 kšč samlevenog korijandera
2 kšč oljuštenog i iseckanog svežeg đumbirovog korena
1 kšč soli
2 kašike masla/ili maslinovog ulja
1 kšč semenki kumina
1 kšč semenki gorušice
4 kašike grubo iseckanog svežeg cilantra

1. Očistite, operite i ocedite prepolovljena zrna mung dala.
2. Stavite mung dal, vodu, i začine u veliku šerpu, osim kumina i semenki gorušice. Povremeno mešajući, pustite da provri na jakoj vatri. Smanjite vatru na srednju jačinu. Kuvajte jedan sat ili dok dal ne postane mekan i skuvan. Povremeno promešajte da sprečite da se zalepi i dodajte vodu koja je potrebna da dal zadrži željenu gustinu.
3. Sklonite sa vatre, otkrijte, umutite žičanom mutilicom dok supa od dala ne postane kremasta.
4. Zagrejte maslo u maloj šerpici na srednjoj vatri. Kada se ugreje, dodajte kumin i semenke gorušice i pržite dok semenke ne potamne. Sipajte malu količinu dala u ispržene začine i promešajte, i sve to sipajte u šerpu sa supom. Držite pokriveno 1-2 minuta. Sipajte kurkumu, Servirajte garnirano sa listom korijandera ili peršuna. Supu možete kombinovati sa različitim začinima i povrćem koje se dodaje u dal.

Salata

Ova salata osvežava obrok i stimuliše proces varenja.

Sastojci: Šargarepe, sok od svežeg limuna, so, cvekla, lovor, crni biber, peršun, svež đumbirov koren.

· Narendajte šargarepu, cveklu, i svež đumbirov koren. Dodajte peršun i lovor i sve promešajte. Garnirajte sa sokom od limuna i malo crnog bibera i soli.
· Oni koji imaju Vata neravnotežu ili slabo varenje treba da pojedu samo 2 kašike ove salate koju će dobro sažvakati.

Ručak u termosu


Ručak u termosu je za one ljude koji obavljaju takav posao koji im ne dozvoljava pristup dobro skuvanom, izbalansiranom obroku. Ručak u termosu obezbeđuje osnovu za izbalansirani ručak - najvažniji obrok dana.

· 1/4 šolje žutog prepolovljenog mung graha
· 1/4 šolje basmati pirinča
· 1-1/2 šola svežeg povrća, isečenog na male komade koji mogu stati u termos
· 1 kašika masla
· 2 šolje vode
· celi ili samleveni začini po ukusu (so, biber, kumin, đumbir, kurkuma, itd.)

Kratko propržite začine na maslu. Dodajte mung dal, pirinač i iseckano povrće. Prelijte vodom, i dinstajte samo pet minuta. Dok je još uvek vrelo, brzo sipajte smesu u termos od jednog ili jedne četvrtine litra (možda ćete morati da se poslužite kašikom, ali nemojte da dozvolite da se smesa ohladi). Brzo zatvorite termos i ostavite zatvoreno oko jedan sat. Jelo će se skuvati unutra i biće spremno za korišćenje nakon nekoliko sati u termosu.

Napomene:
· Možda ćete morati malo da eksperimentišete sa količinama i vremenom kuvanja da biste dobili najbolje rezultate. Tačno vreme kuvanje zavisi od vremena koje je proteklo od kuvanja i konzumiranja i koliko dobro termos zadržava toplotu. Ako je vreme između kuvanja i konzumiranja 5 do 6 sati, tada će trebati samo 2 minuta kuvanja. Ako je to vreme od 2 do 3 sata, tada će biti potrebno od pet do deset minuta za kuvanje.
· Pošto mung dal i pirinač znatno nabubre, trebaće Vam izdašna količina vode da biste dobili pravu gustinu.
· Tvrđe povrće kao što su šargarepe i cvekla zahteva jedan do dva minuta kuvanja sa pirinčem i dalom. Lakše povrće kao što su spanać i lisnati zeleniš mogu se dodati u jelo pre samog sipanja u termos.
· Crni grah možete zameniti pasuljem i sočivom. Tvrđe sočivo i pasulj zahtevaće znatno duže vreme za kuvanje. Njega treba prvo skuvati nakon prženja začina. Zatim treba dodati pirinač i povrće, tim redom.

Uzimanje tople, ili na sobnoj temperaturi, vode tokom dana

Većina ljudi će imati korist od čestog pijenja vode tokom dana. Ono obezbeđuje dnevno čišćenje digestivnog trakta. Ono takođe održava otvorene kanale za cirkulaciju i pomaže telu da eliminiše nečistoće. Voda ne bi smela da bude hladna, pre topla ili na sobnoj temperaturi. Najbolje pročišćava vruća voda koja se kuvala 10 minuta pre sipanja u termos. Postarajte se da potrošite malo više vremena za ovo ako pokušavate da smršate ili imate problema sa varenjem.

Preneto iz e-magazina
Sačuvana

ZenTale
Global Moderator
Super Hero
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 8974


Maharishi Mahesh Yogi Vijayante ta Raam!


Pogledaj profil WWW
« Odgovor #4 poslato: Decembar 26, 2008, 10:32:43 »

Um


Sedam ključeva da oslobodite moć Vašeg uma

 

Prema Mahariši Ajurvedi, postoje tri jednako važna aspekta mentalnog funkcionisanja ''dhi'' – što podrazumeva učenje i razumevanje, kojom upravlja Vata doša, ''dhriti'' – obrada i i usvajanje znanja, što predstavlja domen Pita doše, i ''smriti'' – pamćenje ili prisećanje, koje kontroliše Kafa doša.

''Za najbolje mentalnog postignuće i realizaciju punog mentalnog potencijala, svaki od ovih tri faktora pojedinačno treba da funkcionišu na vrhuncu, i što je još važnije, koordinacija između tri faktora takođe trebaju biti optimalni. Savet lekara Mahariši Ajurvede preporučuje posvećivanje pažnje trima fundamentalnim stubovima dobrog zdravlja – ishrani, snu i životnom stilu – da bi se ostvarilo ovo stanje mentalne celine i ravnoteže.

Evo nekoliko preporuka Saveta da se podstakne snaga mozga:

Jedite čistu, ''inteligentnu'' hranu
Prema Ajurvedi, vrlo je važno jesti hranu koja je prirodna i čista da bi telo moglo apsorbovati sve njene korisne sastojke. Kada je oblik hrane najbliži obliku koji ima u prirodi, tada je njena hranjivost najveća. Hrana koja je genetski izmenjena, obrađena ili rafinisana lišena je velikog dela svoje prirodne inteligencije. Ona remeti intelekt i koordinaciju između tri aspekta mentalne sposobnosti.

Takođe, hrana u limenkama ili konzervisana veštačkim aditivima i preservansima predstavlja ''tabu'', baš kao i hrana sa veštačkim bojama i okusima. ''Kuvanje svežih, organskih namirnica može da zahteva malo više vremena i truda. Ali vaš mozak, baš kao i cela fiziologija biće će vam zahvalni i uzvratiti vaš trud tako što će oni neuporedivo bolje funkcionisati.

Neka vam kupovina hrane bude zadovoljstvo. Posetite pravu pijacu na kojoj hranu prodaju seljaci, proizvođači hrane i izaberite najsvežije namirnice. Probajte i ono voće i povrće koje do sada možda niste koristili. Ili, ako imate baštu, uzgajajte svoju sopstvenu hranu.

Hrana treba da bude uravnotežena
Preporučena ajurvedska ishrana je vegetarijanska. ''Zrnevlje, pasulji i mahunarke obezbeđuju hranu za mozak. Pobrinite se da u jelovnik uključite mnogo kuvanog, lisnatog zeleniša. Preporučuje se nekoliko porcija voća i povrća. Slatko sočno voće predstavlja izvanredne čistače – ono pomaže da se toksini izbace iz tela. Sveže ceđeni voćni sokovi prenose hranjive materije brzo da vašeg uma i tela.

Masnoće iz ishrane nemojte uklanjati u celosti, jer masnoće obavljaju neke suštinski važne funkcije u telu, uključujući mozak. Savet lekara Mahariši Ajurvede preporučuje Maslo, (pročišćeni puter, gi) koje se ceni zbog svoje sposobnosti da transportuje koristan i važan uticaj travčica i začina u mozak i druge delove tela. Jedite maslo i hladno ceđeno maslinovo ulje u umerenim količinama Uključite i mlečne proizvode, kao što su organsko mleko i svež jogurt, ako niste alergični na mleko. Bademi i orasi su takođe izvanredna hrana za mozak.

Smanjite ''praznu'' brzu hrani i zašećerene napitke koji ometaju apsorpciju hranjivih materija u telo. Kada vam je potrebno nešto slatko, slatko voće kao što su suvo grožđe i urme predstavljaju mnogo bolji izbor.

Začini su krucijalni dodatci ishrani koja treba da osnaži mozak. Mnogi začini poboljšavaju varenje i olakšavaju čišćenje toksina iz tela. Ovo znači da će kanali u telu, uključujući one koji opslužuju mozak, biti čisti. Crni biber u malim količinama se posebno preporučuje za čišćenje kanala mozga i pospešivanja slobodnog toka kiseonika do mozga.

Izlaganje teškim metalima kao što su olovo i aluminijum oštećuje mozak. Takođe, izbagavajte alkohol i kofein.

Prema ajurvedi, dobre navike u ishrani su jednako važne kao i šta jedete. Jedenje u sedećem položaju, sa pažnjom usredsređenom na hranu, a ne na posao ili druge aktivnosti, kao i uživanje na tanane u obroku, su veoma važni. Ledeno hladna pića remete varenje i otežavaju telu asimilaciju hranjivih materija, pa se zbog toga se trebaju izbegavati.

Koristite snagu antiokisidanata
Stotine milijardi ćelija u vašem mozgu neprekidno koriste kiseonik da bi održavali dinamičnu mentalnu aktivnost. Ali, budući da je mozak tako velik potrošač kiseonika, posebno je podložan oksidativnom oštećenju. Gomilanje slobodnih radikala, reaktivnih hemijskih jedinjenja izazvanih stresom, zagađenjem i sintetičkim materijama u vašoj hrani, može vremenom da dovede do oštećenja ćelija i funkcija mozga.

Antioksidanti su stoga od suštinske važnosti za kontinuirano efikasno funkcionisanje mozga. Skorašnja istraživanja su pronašla da su borovnice moćna hrana za mozak, prvenstveno zbog svoje antioksidanske vrednosti. Amrit, moćan antioksidant širokog spektra iz Mahariši Ajurvede, sadrži Amalaki, indijski ogrozd, koji se smatra najbogatijim prirodnim izvorom vitamina C, zajedno sa bogatom mešavinom drugih začina. Objavljena naučna istraživanja pokazuju da je Amrit 1.000 puta moćniji čistač slobodnih radikala nego vitamin C ili E.

Izolovanje aktivne supstance iz hrane ili biljke i njeno uzimanje u obliku pilule ili kapsule može ponekad više da šteti nego da čini dobro. Na primer, naučna izstraživanja su pokazala da beta-karoten, koji je antioksidant, kada se uzima kao dijetalni dodatak, u stvari povećava rizik od izvesnih oblika raka. Najbolje je uzimati antioksidante na prirodan način – u hrani, gde se pojavljuju u uravnoteženom obliku. Amrit je prirodna moćna mešavina 44 cele biljke, plodova i začina – uravnotežena formula bez ikakvih mogućih štetnih efekata.

Koristite bilje (travčice) i arome da ojačate mentalni potencijal
Ajurveda govori o posebnoj vrsti bilja koje naziva ''Medhja'' biljem – travčicama koje su posebno korisne za um. ''Svaka od ovih biljaka pojedinačno poboljšava učenje, pamćenje i prisećanje, a takođe one promovišu i koordinaciju između ova tri faktora. Medhja biljke predstavljaju moćnu hranu za mozak.

Šankapušpi ili Aloja, zatim Brami ili Herpestis monniera i Indijski vodeni pupakčić (ljubljančica) ili Cantella asiatica, takođe poznata i kao Gotu Kola, su neke od dobro poznatih ajurvedskih biljaka za koje se zna da jačaju zdravlje i funkcionisanje uma. Aloja, na primer, jača pamćenje i sposobnost rešavanja problema čak i u situacijama svakodnevnog stresa. Gotu Kola snažno jača pamćenje i poseduje snažne vajasthapana kvalitete (tj. one koje usporavaju starenje).

Sinergične formule koje sadrže ne samo ovo bilje već i druge biljke koje daju svoj doprinos i deluju uravnotežavajuće kao što je Ašvagandha (Zimska trešnja) pomažu jačanju otpornosti na stres i stoga su idealne posebno za osobe koje rade u visokostresnoj sredini, a potrebno im je da im um vrhunski funkcioniše.

Mahariši ajurveda nudi širok opseg dijetalnih dodatak za jačanje uma. Naučna istraživanja pokazuju da Study Power povećava inteligenciju i dostupan je u obliku sirupa radi brže asmilicaije. Yuthful Mind pomaže da se održi mentalna jasnoća i pamćenje, nezavisno od starosti. Neka esencijalna ulja predstavljaju izvanrednu aromaterapiju za duh. Probajte ulje od ruzmarina radi mentalne jasnoće i budnosti ili bosiljak koji otklanja mentalni zamor i pojačava sposobnost duha da se koncentriše. Ulje od peperminta ili od limuna takođe su kvalitetan izbor kada se želi unapredi aktivnost uma.

Kontrolisanje nivoa stresa
Mi živimo u teškom vremenu. Stres i anksioznost, bez obzira da li su uzrokovani nedostatkom vremena ili problematičnim odnosima na poslu, brigom da se ne izgubi posao ili. sl, mogu imati značajan negativan uticaj na efikasnost mentalnog funkcionisanja. Smiren duh, spokojan i centriran u svojoj ravnoteži, bez sumnje je superioran u pogledu koncentracije, opsega pažnje, pamćenja, znanja i sposobnosti rešavanja problema. ''Važno je adekvatno se nositi sa stresom pre nego se pretvori u težak problem, jer se zna da stres oštećuje ili razara moždane ćelije, a mnoge od pilula protiv anksioznosti koje se dobijaju na recept mogu imati propratne efekte koji dodatno mogu da oslabe mentalno funkcionisanje.

Planiranje zadataka unapred i vođenje računa o vremenu u kojem je potrebno obaviti neki posao, uzimanje kratkih pauza (makar svega na pet minuta) tokom perioda intenzivne mentalne aktivnosti i održavanje zdrave ravnoteže između rada i relaksacije takođe su korisni. Tehnika Transcendentalne Meditacije®, koja se praktikuje dva puta dnevno po 20 minuta, pokazala se ekstremno efiikasna protiv stresa. Sa preko 700 originalnih naučnih istraživanja, izvršenih na više od 220 naučnih institucija širom sveta, objavljenih u najeminentnijim naučnim časopisima, tehnika TM je danas najbolje istražena tehnika samorazvoja. Slušanje opuštajuće muzike, korišćenje aroma koje se šire iz posudica sa esencijalnim uljima kao što su sandalovina ili lavanda, pomaže opuštanju baš kao i lagana večernja šetnja, sami ili u prijatnom društvu, uspostavljajući ravnotežu duha i emocija.

Dnevna jutarnja ajurvedska samomasaža (abhjanga) je izvanredna i za duh i za telo. Ona pročišćava, daje tonus telu, podmlađuje i sprema vas za izazove dana.

Dobro se i kvalitetno naspavajte
Nedostatak dubokog, odmarajućeg sna je druga vrsta kuge modernog doba, povezana sa stresom. Kao i hrana i način života, i san predstavlja jedan od glavnih stubova ajurvede. Optimalno fizičko i mentalno funkcionisanje je nemoguće ako se ne pobrinemo za sva ova tri faktora.

Osmočasovan san je manje važan od kvalitetnog sna, koji, prema ajurvedi, dolazi kada je duh potpuno odvojen od čula. Kvalitetan san obnavlja i podmlađuje um, poboljšava i kratkoročne i dugoročne mentalne sposobnosti. Koliko mnogo ili koliko malo sna vam je potrebno jeste individualna stvar, osluškujte i sledite potrebe vašeg duha i tela.

Savet lekara Mahariši ajurveda preporučuje svakodnevnu masažu celog tela toplim uljem da bi se ojačala stamina tokom dana i poboljšala kvaliteta noćnog sna. Smanjivanje stimulanata kao što su kofein, alkohol i nikotin; zabrana unošenja materijala povezanog sa poslom u spavaću sobu i obavljanje manje intenzivnih, smirujućih aktivnosti uveče, umesto intenzivnih, pomažu da se duh pripremi za odmoran san - u ovom leži tajna dobrog noćnog sna. Aromaterapija takođe može biti korisna – probajte mešavinu lavande, kamilice, jasmina i slatke pomorandže ili naprosto lavande. Čaj Slumber Time herbal tea, i aroma mogu olakšati zapadanje u san koji će vam pružiti dobar odmor.

Ili ga koristite ili ga izgubite!
Nezavisno od vaše starosti ili zanimanja, vašem mozgu su potrebni neprekidni izazovi da bi vrhunski funkcionisao. Da li rešavate ukrštene reči ili rebuse, pamtite Dučićeve stihove ili učite kakvu novu veštinu, neka vam mozak bude stalno zaposlen, ako ne želite da zarđa poput odbačenog automobila.

Preneto iz e-magazina
Sačuvana

honey_mici Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
♥ shubidubidajzl ♥
Global Moderator
Super Hero
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 14765


Apri gli occhi e inizia a sognare.


Pogledaj profil WWW
« Odgovor #5 poslato: Decembar 26, 2008, 22:43:56 »

Хвалаааааа! Smiley Лепо је што си део свог живота поделио са нама Smiley
SačuvanaOf all the things I've lost, I miss my mind the most. Mark Twain
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  123
 
Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP

Copyright © 2003-2013 by kovach
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS! Dilber MC Theme by HarzeM
  2: fopen(/mnt/volume-cache/kovach/1c56d5ac5b8336eea4d31cca331cbc42.cache): failed to open stream: No space left on device
Datoteka: /home/kovach/sites/kovach.rs/current/index.php
Linija: 992