Kovach.rs
: Kovach.rs --> ANDROID aplikacija za horoskop.
 
*July 05, 2020, 12:31:02


: 185692
Najnoviji: Bobbohops
Statistika
: 185083
: 4466
Prisutnih danas: 38
Najviše prisutnih: 1107
(January 12, 2020, 19:55:25)

Korisnika: 0
Gostiju: 14
Ukupno: 14
Prijatelji
: [1]   
   123
: Preminuo Bobi Fišer  ( 942 )
0 1
Милан Бандић
Super Hero
*****


: 7954


Mинистар за верска и Национална питања


« : January 18, 2008, 15:43:31 »

Kontroverzni bivši šampion sveta u šahu Bobi Fišer preminuo je posle teške bolesti na Islandu u 64. godini, prenose mediji ove ostrvske zemlje.

Rođeni Amerikanac postao je poznat kada je 1972. godine u meču za svetskog prvaka savladao Borisa Spaskog i tako prekinuo višedecenijsku dominaciju sovjetskih šahista. Ujedno, Fišer je jedini Amerikanac sa titulom prvaka sveta u šahu.
Meč sa Spaskim, nazvan "šahovskim duelom veka", bio je mnogo više od igre za titulu. Bio je sukob istoka i zapada, socijalizma i kapitalizma.
Detalj sa šahovskog "duela veka"
Neočekivano, Fišer se posle osvajanja titule povukao i nije odigrao meč 20 godina, a 1975. godine odbio je da brani titulu protiv Anatolija Karpova, jer svetska šahovska organizacije FIDE nije prihvatila njegovih 64 uslova.
Revanš istorijskog meča dva velika rivala održao se 1992. godine u Beogradu i na  Svetom Stefanu, čime je američki šahista prekršio sankcije Ujedinjenih nacija prema tadašnjoj SR Jugoslaviji.
Fišer je do kraja života tvrdio da je svetski šampion pošto nikada nije poražen.
Takođe, Fišer je upamćen i po antisemitskim izjavama kao i podršci terorističkom napadu 11. septembra 2001. u Njujorku kada su srušene kule Svetskog trgovinskog centra, kada je život izgubilo više od 3.000 ljudi.

Zbog neslaganja sa politikom SAD i žestokih kritika na njegov račun morao je da napusti zemlju i od tada je živeo u Japanu i Islandu. Dobio je islandsko državljanstvo 2005. godine kako bi izbegao deportaciju.
Iako je bolovao je paranoje, opsesivnog ponašanja i povremenih besnih ispada, niko nikada nije dovodio u sumnju njegov šahovski genij, a sa osvojenih 20 uzastopnih turnira još uvek ima najdužu seriju pobeda ikada.

Rani dani i ostalo...

Nepobediv 

Rođen je 9. marta u Čikagu, od majke Regina Vender, nemačke Jevrejke rođene u Švajcarskoj koja je radila kao profesorka medicinska sestra i oca Hansa Gerharda Fišera bio fizičara.
Bobijevi roditelji su se venčali u Moskvi 1933. godine gde je Regina Vender studirala medicinu.
Ipak, 2002. godine u tekstu Filadefija inkvajera Piter Nikolas i Kle Benson tvrde da je Fišerov biološki otac u stvari Pol Nemenji fizičar mađarsko-jevrejskog porekla.
Tu tvrdnju baziraju na dopisu FBI prema kome Hans-Gerhard Fišer nikada nije ušao u SAD, a par se zavnično razveo 1945 kada je Bobi imao dve godine. Odrastao je sa majkom i starijom sestrom Džoanom.
Fišer je naučio da igra šah u šestoj godini iz uputstva koje je kupila njegova sestra, a prvu knjigu o šahu video je mesec dana kasnije. Narednih godinu dana sam je igrao šah, a zatim se priključio Bruklinskom šah klubu..
Tutori u prvim godinama bili su mu novinar Hermann Helms, velemajstori Arnold Denker i Džon Kolins.
Išao je u srednuju školu zajedno sa Barbarom Strejsend, a izbačen je 1959. Mnogi učitelji ga pamte kao problematičnog, ali je ipak kasnije nagrađen zlatnom školskom medaljom za dostignuća u šahu.
Bobi 1956. godine postaje najmlađi juniorski šampion SAD ikada. Godinu dana kasnije brani titulu, a 1958. osvaja naslov najmlađeg seniorskog šampiona SAD. Oba rekorda su i danas na snazi
Sa 15. godina postaje najmlađi internacionalni majstora svih vremena, a sa 16 najmlađi velemajstor ikada.
Često je igrao u bivšoj Jugoslavijiviji, a sa 16 godina nastupao je turnirima u Bledu, Zagrebu i Beogradu.
1960. godine prvi put igra protiv Spaskog i gubi 15-13,5.
Učestvovao je na osam prvenstava SAD i osvojio svih osam
1962. godine se delimično povlači zbog privatnih problema, ali vraća se 1969. kada počinje pohod na svetski vrh.
U Beogradu 1970. igra u meču SSSR - Ostatak sveta. U tom periodu igrao je i u Herceg-Novom.
Godnu dana kasnije učestvuje na turniru kandidata i pobedom nad Petrosijanom stiče pravo da se bori za titulu prvaka sveta.

Gligorić: Fišer doneo šahu poštovanje koje zaslužuje

Jedan od najvećih šahista sveta velemajstor Svetozar Gligorić ocenio je danas da je najveća zasluga Bobija Fišera što je promovisao šah i doneo igri "poštovanje koje do tada nije imao".
"Imao je nesporazuma sa FIDE i američkim vlastima, ali niko mu ne spori zaslugu što je doneo šahu poštovanje koje zaslužuje, kao najbolji ljudski izum u sferi inteletkualnih igara. Dosledno je branio svoje stavove i bio spreman na svaku žrtvu", rekao je Gligorić i dodao:
"On je zaslužan i što su njegovi naslednici postali bogataši. Šampioni posle njega zarađivali su veliki novac, što pre njega nije bio slučaj", rekao je velemajstor i najbolji šahista nekadašnje Jugoslavije.
Uzroci smrti nisu objavljeni, ali je Gligorić rekao da nije previše iznenađen tim vestima.
"Bilo mi je čudno kada sam čuo da je otišao u bolnicu, jer sam znao koliko ih je mrzeo. Drugi znak da je nešto ozbiljno u pitanju bilo je to što je čelnica Šahovskog saveza Japana, njegova prijateljica Mijoko Vatai otputovala kod njega i pravila mu društvo sve vreme", rekao je Gligorić.
"Veoma mi je žao. Bio je 20 godina mlađi od mene. Ja sam živ, on nije, tu nema pravde", dodao je Gligorić.

" ... Нисам знао да љубав дубока, зараза је, да је куга, стријела. Пришла је и заклопљена ока, Бандићу је памет одузела ... "
: [1]   
   123
 
:  Copyright © 2003-2013 by kovach
Dilber MC Theme by HarzeM