Kovach.rs
: Kovach.rs --> ANDROID aplikacija za horoskop.
 
*July 05, 2020, 13:31:03


: 185692
Najnoviji: Bobbohops
Statistika
: 185083
: 4466
Prisutnih danas: 38
Najviše prisutnih: 1107
(January 12, 2020, 19:55:25)

Korisnika: 0
Gostiju: 15
Ukupno: 15
Prijatelji
: [1]   
   123
: KAŠTELA - Kaštel Sućurac  ( 4215 )
0 1
:) hope
Super Hero
*****


: 6817


Ministar za porodicna i socijalna pitanja


« : December 15, 2007, 11:27:48 »

Najistočniji od  Kaštela je Sućurac. Sagrađen je za obranu posjeda splitskog nadbiskupa 1392. godine. U političkim borbama, koje su izbile na početku XV stoljeća, zapalili su ga Splićani. Pred turskom opasnošću ponovo je sagrađen 1489, a još bolje utvrđen 1503. godine; 1505. zapalili su ga Turci, jer im je bio prvi na udaru, ali je nakon toga opet obnovljen i bolje utvrđen. Jake zidine i kule kaštela vidljive su i danas s njegove sjeverne strane, djelomično pretvorene u stambene zgrade.

Kaštel Sućurac je najbliži Solinu, i na njegovom području gradili su u antičko doba stari Salonitanci svoje ljetnikovce. Mnoge zgrade, pa i one najskromnije težačke i ribarske, sagrađene su od starog materijala. I danas se ulomci građevnih ukrasa, natpisa i nadgrobni spomenika vide uzidani u kuće Sućurca. Ta skromna težačka arhitektura, s uzidanim antičkim fragmentima i cvijećem u limenim posudama na prozorima, terasama i stepenicama, s malenim odrinama prekrivenima lozom, privlači pažnju svojom slikovitošću.

Najreprezentativnija palača u mjestu je nadbiskupov ljetnikovac, pregradnja jedne starije zgrade, s gotičkim i renesansnim prozorima i zupcima obrambenog zida, naknadno zatvorenim.

U župnoj crkvi čuva se jedan od najranijih naših srednjovjekovnih spomenika, nadvratnik starije crkve s natpisom iz VII stoljeća, a u župnom arhivu najstariji prijepisi na pergameni iz 1568. godine - povelje hrvatskih knezova Trpimira i Mutimira iz 852. i 892. godine - kojima oni poklanjaju i potvrđuju splitskoj nadbiskupiji posjede oko Sv. Jurja u Putalju. Iznad Kaštel Sućurca, idući sjeverno prema Kozjaku, nalaze se predjeli Putalj i Lažani, tako često spominjani u najstarijoj hrvatskoj povijesti. U Putalju je historijska crkvica Sv. Jurja (po kojoj je Sućurac i dobio ime). Prvobitno je na tom mjestu bila rimska gospodarska zgrada. Crkvu je utemeljio hrvatski knez Mislav 830. godine, a knez Trpimir ju je 852. godine poklonio, skupa s okolnim posjedima, splitskom nadbiskupu. Ulomci stare crkvice uzidani su u ovu današnju.

Zapadno od Putalja je predio na kome se nalazilo srednjovjekovno selo Lažani. Na istočnom vrhu Kozjaka (677), odakle puca jedinstven pogled na Splitsko i Kaštelansko polje i na čitav Kaštelanski zaljev, nalazi se crkvica Sv. Jure s nadgrobnim stećcima oko nje.

U obližnjem naselju Sv. Kajo, punom antičkih građevnih i nadgrobnih ulomaka, privlači pažnju osmerokutna crkva sagrađena u prošlom stoljeću po uzoru na Dioklecijanov mauzolej.


« : December 16, 2007, 18:19:13 hope61 »Ono što vidiš to imaš pred sobom.
issy-the-Genius
Super Hero
*****


: 1377


Ministarka za dijasporu :)


« #1 : December 30, 2007, 15:37:17 »

Stavi po neke slike Wink

The DJ is my bodyguard ! Cool Mp3
:) hope
Super Hero
*****


: 6817


Ministar za porodicna i socijalna pitanja


« #2 : December 30, 2007, 20:00:31 »

 Smiley a ako stavin slike, ha ha... kako ću se onda branit od turista na lito.... Wink
...eo stranica...

http://www.sucurac.info/photogallery.php?album_id=1Ono što vidiš to imaš pred sobom.
Њавица
Super Hero
*****


: 8925


Look at the stars...look how they shine for you. ♥


« #3 : March 15, 2008, 13:41:27 »

Prelepo je.....  Wink Wink Shocked

:) hope
Super Hero
*****


: 6817


Ministar za porodicna i socijalna pitanja


« #4 : May 25, 2009, 01:31:10 »

 Smiley a red bi bija da i ja ćago napišen o Kaštelima. Neću se mučit isponove neg evo jedan tekst ća san poslala sumještanima Wink

- evo najpri slike di se nalazi:E, vako - ja bi samo tila napomenit kako mi živimo na najboljemu i najlipšemu mistu na svitu. Ne znan di je sve tako lipo raspoređeno ka šta je ovod. Imamo sve, a još kad bi znali cijenit to, pa di bi nan bija kraj.

Zemljopisno kazano: misto smišteno u morskom zalivu na padinama planine između starina i velegrada. Oću reć da kud nan god pogled zaluta imamo na šta naić; tu ima interesa i onima ća oćedu plivat il sunčat se na pješčanoj plaži ili kamenoj ili sa šljunkon, ća oćedu istraživat i nać još koju anforu u moru il koji tajni prolaz na kopnu, ća bi tili nešta i ulovit il u moru il na planini, pa onima ća oćedu šetat kaletan, a imamo i velegrad u blizini za one ća oćedu trošit, a da ne spominjen da smo po tržnim centrima mašo, mašo najveći. Ka bi bija koji hotel namisto toga bilo bi još bolje.Ća se tiče šetnje, samo misto ima šetnica kakvih poželit možete; počev od one na rivi di oćete vidit i bit viđeni, pa do sokolane di možete sist u pritajenoj klupi, ili jope zamišljat da ste na Palm Beachu ako prođete priko mula do gojače, a nju da i ne spominjen, to je uvik bilo okupljalište mladih koji su tili bit skriveni od roditeljskog pogleda. Kojima ni to nije dosta nek produže do rataca. A ako van ni to nije dosta pojte do planinarskog.E, imamo i oti planinarski, a ne moremo se sitit da bi to tribalo bit puno i priko zime sa turistima jerbo ima puno lovaca kojima bi baš naša klima odgovarala za upražnjavat svoj hobi (naročito talijani ptičari), a onda kad jednom dođu i vidu oni prekrasan pogled s doma doćedu i na lito.Ka nijedan drugi Kaštel imamo super gradsku struktura di se ne moš izgubit ka u ostalin kašteliman. Sve je pregledno i na mistu. A oni kojemu nije dosta razgledavanja naših povjesnih spomenika da ih ne nabrajan jerbo bi potrošila cili list (bolje in je da pročitaju koju knjigu Kumičićevu di se cili Sućurac detaljno opisije), moredu otić do stare Salone ili u Biblijski vrt ili poć vidit najstariju maslinu na svitu. Ma ima tih bilja i vrtova u Kaštilima kolko oš! Ako van ni to ni dosta pojte još malo dalje do Trogira jerbo puno nji reče da in je lipše razgledavat Trogir nega Dioklecijanovu palaču. Mi smo u srid sride svega toga!Ma judi jeste li vi primjetili koliko mi imamo akomodacija ovde, a nigdi nisan vidila adekvatnu reklamu za oto. Pa da nije onih par tvornica ća rade i ne rade, mi bismo bili ne "ka" u raju nega "u" raju!

A, ko oće doć do tega raja, moredu auto-ceston, avionon, brodom, vlakom... Sve je tu nadohvat ruke.

Sve nan je prid noson, još samo bi se mi tribali malo trgnit i počet uživat u otome će jemamo, a i naravno napravit nešta da nan i drugi dođu i uberu barenko djelić lipote ća jemamo. A troke kad nan krene Kaštelansko lito prepuno kulturnih i zabavnih događaja pa se ne moš odlučit bil prije poša na "ludu noć" oliti u dvorac Vitturi na veče arija...
 Ma samo još malo nan triba da bi bili najpoželjnija destinacija na svitu svim turistima! A kome nisu dosta slike, evo i videa - samo šteta šta nije snimano  po liti Smiley


..... uf, eto ga skorpijice WinkOno što vidiš to imaš pred sobom.
Skorpija
Super Hero
*****


: 2791« #5 : May 26, 2009, 00:59:45 »

Divno  Smiley

Hope, ubedila si me  Wink     Kiss

: [1]   
   123
 
:  Copyright © 2003-2013 by kovach
Dilber MC Theme by HarzeM