Kovach.rs

Info => Vesti => Temu započeo: Милан Бандић Oktobar 07, 2013, 09:30:51Naslov: Naučnici otkrili zašto stršljeni napadaju ljude
Poruka od: Милан Бандић Oktobar 07, 2013, 09:30:51
"Jeste tragično kada neko premine od uboda azijskog džinovskog stršljena, ali to nam služi kao podsetnik da je priroda moćna. Stršljen nije insekt napadač. Oni se osećaju ugroženi u tim gradskim sredinama", navodi Si-En-En.

Svake godine u ovo vreme džinovski azijski stršljeni idu u gradove Kine, Japana, Tajvana i na korejsko poluostrvo, kao i u drugim oblastima Azije gde tragaju za hranom za svoju mladunčad. Njihov ubod je veoma bolan i može da bude i smrtonosan.

Timovi za vanredne situacije su u potrazi za gnezdima kako bi uništili te insekte, a vlasti su pojačale medicinsko osoblje da primaju povređene građane.

Azijski džinovski stršljeni ne jedu čvrstu hranu, već traže hranu za svoje mlade, često kradu larve pčela i drugih insekata, a ponekad i stočnu hranu ili otpatke od konzervi riba u gradskim deponijama.

Oni hrane mlade i medom, koji je pun aminokiselina i zbog toga često napadaju košnice.

Zbog nedostatka hrane u ruralnim sredinama, ti insekti sve više dolaze u gradove i naseljavaju parkinge i stambene zgrade i tako postaju neprijatelji meštanima.

Ovi stršljeni iz porodice osa, stručnog naziva vespa mandarinia, slični su, ali veći od evropskih stršljena - dostižu dužinu do 5 centimetara.

Imaju široke narandžaste glave i žaoku dugu 6 milimetara kojom mogu da više puta ubrizgaju velike količine jakog otrova.

Nastanjuju područja od Rusije, preko Kine i Japana do Indije i Šri Lanke.

Njihov otrov, baš kao i osinji i pčelinji sadži citolitički peptid koji oštećuje tkivo.
Osim toga sadrži i neurotoksin poznat kao mandaratoksin koji može biti smrtonosan čak i za ljude koji inače nisu alergični na ubod pčela i osa.

Kada je smrtno ranjen, stršljen ispušta feromone koji druge pripadnike roja pokreću u napad. Stoga je uništavanje njihovih gnezda izuzetno opasno.